Đapo: "Krom reciklaži" je bilo uručeno riješenje o uklanjanju otpada

28.08.2020. 08:17 / Izvor: Oslobođenje
Đapo: 'Krom reciklaži' je bilo uručeno riješenje o uklanjanju otpada

Investitori iz Srbije su tužili državu i Ministarstvo, jer im je ukinuta dozvola za daljnji uvoz.

Federalna ministrica turizma i okoliša Edita Đapo govorila je o kompaniji "Krom reciklaža", te je pojasnila kako im federalni inspektor uručio rješenje vlasnicima o uklanjanju otpada.

"Riješenje je nalagalo da se do 24. sav otpad iz Federacije koji se nalazi, recimo, u Bihaću, Busovači, Kiseljaku i slično, dovede na Pasjak, jer oni imaju od kantona izdatu dozvolu za to mjesto, i da se nakon toga ili otpremi za Italiju, ili pak da se otkloni na ekološki prihvatljiv način, dakle, da se reciklira i spali", kaže ona.

Kaže da je Federalna uprava za inspekciju izvršila analizu tog materijala.

"Tu se radi o tekstilu, i to o svili, vuni i pamuku. Međutim, on je izrezan na osam centimetara, a da bi se spaljivao u bilo kojoj našoj termoelektrani, on se mora šredirati, biti u granulicama da bi uopšte moglo doći do spaljivanja. To je bilo naloženo ovoj kompaniji. Oni nisu postupili po tome. Sada je sve u rukama inspekcije, i ona treba pregledati koje procedure su te da se otkloni taj otpad. Mi kao Ministarstvo smo voljni pomoći i stojimo na raspolaganju i inspekciji i građanima Drvara. Tražit ću na Vladi Federacije da se izdvoji novac koji je potreban. Napravili smo, naravno, i analizu tržišta i već znamo koje kompanije mogu izvršiti šrediranje i koje termoelektrane mogu to kasnije spaliti. Ja ću se potruditi da obezbijedim novac, a nadam se da će Vlada Federacije prihvatiti da se inspekcija zaduži, jer oni i jesu jedini nadležni za provođenje svih daljih mjera", kaže ona.

Investitori iz Srbije su tužili državu i Ministarstvo, jer im je ukinuta dozvola za daljnji uvoz, dodaje Đapo, ali smatra da "ćemo mi to dobiti".

"Potpuno mi je nejasno zašto je dobio sve dozvole koje je imao, recimo, dozvolu za upravljanje otpadom, jer, na osnovu nje mi dajemo dozvolu za uvoz. Sa druge strane, nejasno je šta je čovjek htio time. Naravno, mi želimo pomoći svakom investitori i borimo se za svako radno mjesto", kaže.

Na pitanje novinara da li se inspekciji postavlja neki novi rok za izmještanje otpada i novu odluku, odgovara:

"Ja zaista ne ulazim u zakon o inspekcijama i njihovim procedurama, oni jesu nadležni da postupe. Oni moraju vidjeti šta to znači što su uručili riješenje, a riješenje nije potpisano. Da li to znači da investitor može da tvrdi da ga nikada nije primio, ali evo postoje ljudi u Ministarstvu i ja kao ministrica, kao svjedoci da jeste uručeno, i da su ga oni odnijeli sa sobom. Tako da, zaista je tu sada na inspekciji da kaže šta su dalji koraci, a mi smo tu samo da ih podržimo".

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti