Đapo: Naši hotelijeri i ugostitelji prate najviše standarde

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Đapo: Naši hotelijeri i ugostitelji prate najviše standarde

25.09.2019. 07:34 / Izvor: Akta.ba

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo razgovarala je s delegacijom Svjetske banke, koju je predvodila viša ekspertica za privatni sektor u turizmu Hannah Messerli.

Đapo je predstavnike Svjetske banke informirala o aktualnoj situaciji u Federaciji Bosne i Hercegovine, posebno istakavši napredak koji je ostvaren u turističkoj branši.

"Turizam je nedvojbeno najbrže rastuća grana ekonomije u regionu, kao i svijetu. To najbolje oslikava stoprocentni porast broja noćenja u odnosu na prethodnih nekoliko godina. Hotelijeri i ugostitelji također prate najviše svjetske standarde kvalitete, te se zaista možemo pohvaliti hotelima kakve imaju Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Japan... Ono što nedostaje je infrastruktura koja direktno utiče na ostale turističke sadržaje", kazala je Đapo.

Predstavnici Svjetske banke informirani su o tekućim aktivnostima Federalnog ministarstva okoliša i turizma koje je u parlamentarnu proceduru uputilo prijedloge zakone o turizmu, o boravišnoj taksi i o ugostiteljstvu. Ministarstvo je pokrenulo aktivnosti na izradi Strategije razvoja turizma u Federaciji Bosne i Hercegovine i u toku su konsultacije s kantonima, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti