Đapo: Problem u GIKIL-u je težak i kompleksan, ali nije nerješiv

03.09.2018. 14:58 / Izvor: Fena
Đapo: Problem u GIKIL-u je težak i kompleksan, ali nije nerješiv

Ministrica je ranije održala nekoliko sastanaka sa upravom GIKIL-a, kao i sa sindikatima.

Problem u kompaniji Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac (GIKIL) je težak, kompleksan i izazovan, ali nije nerješiv – izjavila je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo. 

Ministrica je ranije održala nekoliko sastanaka sa upravom GIKIL-a, kao i sa sindikatima, a za danas je u sjedištu Federalnog ministarstva okoliša i turizma zakazan sastanak premijera FBiH Fadila Novalića, ministrice Đapo, premijera Tuzlanskog kantona Jakuba Suljakovića, kantonalnih ministara, te direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Anisa Ajdinovića o aktuelnoj problematici u vezi s radom privrednog društva GIKIL d.o.o. Lukavac.

Poznato je da GIKIL nema okolišnu dozvolu, koja je samo jedan od dokumenata potrebnih za rad. Uprava GIKIL-a je najavila da će dostaviti novi zahtjev za izdavanje okolišne dozvole i  taj će zahtjev kada pristigne, kako je dodala Đapo, odmah dati u proceduru razmatranja. Inače, izdavanje okolišne dozvole je zakonom propisana procedura i zahtijeva određeno vrijeme.

"Predstavnike sindikata smo upoznali i sa neozbiljnošću Uprave GIKIL-a, kao i sa zakonskom regulativom. Naravno, u potpunosti razumijem i suosjećam se s radnicima koji se brinu za svoju egzistenciju. To su ljudi koji su emotivno vezani za svoju kompaniju, tokom rata su išli na posao i čuvali svoja radna mjesta, neki su čitav radni vijek proveli u koksnoj industriji i GIKIL-u i razumljivo je da postoji strah čak i od promjene radnog mjesta, a pogotovo od njegova gubitka. Svi mi živimo od plate i znamo kako je teško kada plata kasni, a da ne govorim o tome da se ne dobije mjesečna plata. To su teške situacije kako za radnike i njihove porodice, tako i za cijelo društvo. BiH je zemlja koja je pretrpjela velika ratna razaranja, prijeratni privredni giganti su uništeni i nezaposlenost je ogromna i sasvim je normalno da se radnici bore za svoja radna mjesta", navela je Đapo.  

Sa druge strane, kako je dodala, imate 500.000 stanovnika Tuzlanskog kantona koji se bore za svoje pravo na čistu životnu sredinu i koji su zabrinuti za svoje zdravlje.Moramo biti svjesni da problem poslovanja GIKIL-a potiče još iz 2003. godine kada je Vlada Tuzlanskog kantona potpisala ugovor kojom je 51 posto upravljačkih prava dala stranom investitoru.

"GIKIL je s namjerom napravio ogromne dugove prema svojoj matičnoj firmi u Londonu koji bi danas za Vladu Tuzlanskog kantona bili veći problem nego zatvaranje hiljadu radnih mjesta", kazala je Đapo upitavši zašto sve dosadašnje kantonalne vlade nisu bile zainteresirane za poslovanje i investiranje GIKIL-a.

Napomenula je da GIKIL preko svog pogona energana snabdjeva cijeli Lukavac sa vodom i da je trebalo raditi na iznalaženju alternativnog napajanja grada vodom. Treba imati na umu i činjenicu da će, prema usvojenim strategijama iz energetskog sektora, naglasila je Đapo, koksare morati prestati s radom 2023. godine ukoliko želimo ići ka Evropskoj uniji, tako da se već sa sigurnošću može pretpostaviti da strani investitor neće ulagati u modernizaciju fabrike. 

Dodala je kako se u rješavanje problema oko GIKIL-a trebaju uključiti svi nivoi vlasti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti