Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Darja Softić Kadenić nova je ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo

18.06.2021. 08:34 / Izvor: Akta.ba

Darja Softić Kadenić imenovana je danas na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo za ministricu pravde i uprave Kantona Sarajevo.

Rođena je 1982. godine. Diplomirala je, magistrirala i doktorirala na Pravnom fakultetu u Sarajevu, a svoj drugi magistarski rad odbranila na Karl Franzens Univerzitetu u Gracu, gdje je osvojila i nagradu za najbolji magistarski rad u svojoj generaciji. Autorica je brojnih naučnih radova te članica nekoliko uglednih domaćih i međunarodnih profesionalnih organizacija. Govori njemački i engleski jezik, a poznaje francuski i španski. Zaposlena je kao vanredna profesorica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Uža specijalnost joj je građansko pravo.  

Udata je i majka dvoje djece. 

"Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam na današnjoj sjednici Skupštine imenovana za ministricu pravde i uprave KS. Svjesna sam izazova i odgovornosti koje ova pozicija sa sobom nosi. Ova prilika se za mene otvorila iznenada i dugo sam razmišljala da li napustiti ambijent Pravnog fakulteta na koji sam navikla i na kojem sam gradila svoju karijeru, i upustiti se u nešto novo i nepoznato, jer dosad nisam bila politički aktivna niti sam članica političke stranke. Uvijek imamo osjećaj da se važni politički procesi i važne odluke donose tamo negdje od strane tamo nekih ljudi i da mi, obični građani, na to nemamo uticaja. Dobila sam priliku da budem dio tih procesa. Prihvatila sam jer je licemjerno kritikovati, a ne biti istovremeno spreman prihvatiti se posla i odgovornosti. Prihvatila sam, jer mislim da možemo i moramo bolje. Ovo je moj način da dam doprinos i da znam da sam učinila sve što sam mogla da svoju, a i svu našu djecu zadržim u Bosni i Hercegovini", poručila je ministrica Softić Kadenić. 

Podsjećamo, Darja Softić Kadenić dolazi na mjesto ministrice Lejle Brčić, koja je tu dužnost obavljala do prvog juna. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti