Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Darko Rundek podržao aktiviste u borbi za zabranu izgradnje mHE na Buni

03.09.2021. 15:20 / Izvor: Akta.ba

Hrvatski glazbenik Darko Rundek obišao je Bunske kanale kod Mostara kako bi dao podršku aktivistima, udrugama i građanima u borbi da se trajno zabrani izgradnja minihidroelektrana (mHE) na rijeci Buni.

"Ovdje se ima što braniti jer ovo su prekrasne i moćne rijeke i dio su krajolika koji se ne smije uništavati. Izgradnja minihidrelektrana ne smije se i ne može dopustiti i ako treba stati pred bagere", poručio je Rundek.

Pozvao je sve ljude koji su svjesni što se zbiva da podrže borbu.

"Ovo bočno prelijevanje ovdje je stvarno jedinstveno i takva jedinstvena ljepota se ne smije kvariti", dodao je Rundek.

Oliver Arapović, predsjednik Ekološke udruge "Majski cvijet", kazao je kako im Rundekova podrška puno znači.

"I dalje pozivamo nadležne da stanu s izgradnjom minihidroelektrana te da izbrišu minihidroelektrane iz prostornog plana", kazao je Arapović novinarima.

Udruga "Majski cvijet" predvodi borbu protiv gradnje mini hidroelektrana na Bunskim kanalima. Na inicijativu te udruge Kantonalni sud u Sarajevu poništio je okolišnu dozvola koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo za gradnju dviju minihidroelektrana, a investitor je ponovno podnio zahtjev prema Ministarstvu i ponovljeni postupak je u toku.
Arapović je kazao da je udruga dobila poziv Agencije za vodno područje Jadranskog mora zbog procesa koji je u tijeku, jer je investitor predao novi zahtjev za vodnu suglasnost.

"Mi smo se uključili preko odvjetnika u taj proces kao stranka u postupku i sada čekamo poziv", pojasnio je Arapović.

Gradska inspekcija zatražila je brisanje minihidroelektrane iz prostornog plana jer se radi o zaštićenom prostoru, a pred Gradskim vijećem Mostara odluka o tome bi se trebala naći do kraja godine.

"Od Gradskog vijeća Grada Mostara očekujemo da u što skorije vrijeme, a prije usvajanja novog prostornog plana, donese odluku o izmjeni i dopuni postojećeg prostornog plana kojom bi se iz njega isključila gradnja mHE Buna 1 i 2", kazao je ranije Arapović.

Inače, Darko Rundek jučer je posjetio i aktiviste i aktivistkinje iz Jablanice koji se bore za zaštitu rijeke Doljanke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti