Data suglasnost za obnovu ginekologije i nastavak projekta Luke Brčko

26.07.2018. 07:51 / Izvor: Fena
Data suglasnost za obnovu ginekologije i nastavak projekta Luke Brčko

Ukupna vrijednost projekta je 8 milijuna maraka, od čega je 5 milijuna zaduženje, a 3 milijuna dotacija.

Vlada Brčko distrikta na sjednici u srijedu dala je suglasnost za projekt obnove na ginekološko-akušerskom dijelu JZU "Zdravstveni centar Brčko", čija je ukupna vrijednost 165.000 maraka.

Predstojnik Odjela za zdravstvo i ostale usluge Sabrija Čandić kazao je da JZU od 2015. godine radi na izradi spomenutog projekta, a nakon suglasnosti, koju je Vlada danas dala, za očekivati je svaki dan da izvođač krene s radovima, priopćila je Vlada Brčko distrikta.

"Ukazala se potreba za dogradnju još jedne operacijske dvorane jer se često znalo događati da se tijekom jedne operacije ukaže potreba za drugom intervencijom, što je stvaralo značajne smetnje. Pored toga, radit će se na podizanju standarda kvalitete i pružanja usluga ženama koje koriste usluge ginekološko-akušerskog dijela ginekologije kroz obnovu kupatila, soba i drugoga", istaknuo je Čandić.

Na sjednici je usvojen i Zaključak o pokretanju inicijative za promjenu ugovora o zaduženju za projekt JP "Luka Brčko" d.o.o. Brčko distrikt BiH.

Predstojnik Odjeljenja za gospodarski razvoj, šport i kulturu Pero Gudeljević rekao je da se parlamentarna većina usuglasila da se ovaj projekt treba nastaviti, ali s drugačijom strukturom samih projekata koji su bili u okviru projekta "Luka Brčko".

"Prije izvjesnog vremena radna skupina koju je imenovala Vlada bila je u posjetu Europskoj banci za obnovu i razvoj, koja je potvrdila da je na takav način moguće revidirati ugovor koji je već potpisan kao i smanjiti zaduženje za 2 milijuna eura, a da zahtjev za dotaciju od 3 milijuna ostane aktivan", pojasnio je Gudeljević.

Dodao je da je menadžment Luke dostavio popis revidiranih projekata te da će nakon što Vlada imenuje tim za implementaciju ovaj projekt biti nastavljen.

Ukupna vrijednost projekta je 8 milijuna maraka, od čega je 5 milijuna zaduženje, a 3 milijuna dotacija.

"Nakon pokretanja inicijative nastavit će se pregovori s bankom koja treba prihvatiti novu strukturu projekata. Tijekom narednih mjesec dana obnovit će se zahtjev za dotaciju u Direkciji za europske integracije u Sarajevu i, ako sve bude išlo po planu, u sljedećoj bi godini ova sredstva mogla biti operativna", pojasnio je Gudeljević.

Istaknuo je kako se odustaje od projekta željezničke pruge od Željezničke stanice Brčko do Luke jer je to bilo sporno određenim donositeljima odluka.

"Ostaju projekti u okviru same luke, a to su obnova platoa ispod dizalica s odvodnim vodama, obnova kolosijeka u samoj luci i ostaje se pri projektu obnove pristupne ceste od Bijeljinske ceste do Luke, kao i nabava nove dizalice, koja je okosnica dijela posla koji se odnosi na pretovar", kazao je Gudeljević.

Po njegovim riječima, novi projekti koji su kandidirani iz JP "Luke Brčko", a o kojima će se očitovati Europska banka za obnovu i razvoj jesu izgradnja kontejnerskog terminala u samoj luci jer bi to trebala biti poslovna budućnost tog poduzeća, zatim izgradnja jedne jače trafostanice, u kojoj će se osigurati dovoljno električne energije za sve aktivnosti koje će se obavljati, i uređenje pristaništa u luci za usidrenje turističkih brodova, što bi doprinijelo kompletnom imidžu Brčko distrikta BiH.

Vlada je na sjednici odobrila i Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na Strategiju stručnog usavršavanja službenika i namještenika zaposlenih u Vladi Brčko distrikta BiH za razdoblje 2018. - 2020., navodi se u priopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti