Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Deblokirati tržište kapitala i pomoći privredi i investitorima

06.05.2021. 09:52 / Izvor: Fena

Šef Kluba delegata bošnjačkog naroda i član Kolegija Doma naroda Parlamenta FBiH Jasmin Duvnjak očekuje u jednoj brzoj dinamici, uz poštivanje svih zakonskih procedura, da novi sastav Komisije za vrijednosne papire možemo imati najkasnije za 60 dana.

Kako je podsjetio u razgovoru za Fenu, Komisija za vrijednosne papire u Federaciji BiH ne funkcioniše u punom kapacitetu od 30. 10. 2019. godine.

Nakon što prethodna odluka o izboru članova nije dobila potvrdu Doma naroda Parlamenta FBiH, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara 1. aprila ove godine objavio je novi javni oglas za izbor i imenovanje članova Komisije za vrijednosne papire. Oglas je bio otvoren 15 dana.

"Prema mojim informacijama, ove sedmice Komisija za izbor obavlja intervjue sa kandidatima koji zadovoljavaju stroge uslove i kriterije, nakon čega će proslijediti listu uspješnih kandidata predsjedniku Čavari, koji će uz saglasnost potpredsjednika FBiH Melike Mahmudbegović i Milana Dunovića donijeti Odluku o imenovanju", kaže Duvnjak.

Iza ove faze nastupa parlamentarna faza postupka, gdje je neophodno da Predstavnički i Dom naroda Parlamenta FBiH potvrde ovu Odluku.

"Hitno moramo otkloniti zastoj u radu ove Komisije, imajući u vidu značajne nadležnosti koje ima, kao što su zaštita investitora i nadzor tržišta i učesnika na tržištu, nadzor emisije i prometa vrijednosnih papira, kao i druge aktivnosti kojima se osigurava efikasno funkcionisanje tržišta vrijednosnih papira i spriječavaju daljnje štete tržištu, kapitalu, privredi, bankama, dioničkim društvima i dioničarima, te posebno investitorima i onima koji otvaraju nova radna mjesta i stvaraju novu vrijednost", upozorio je Duvnjak.

Podsjeća da su na ovo upozorili i iz Delegacije EU u BiH, OHR-a, američke i britanske ambasade, te poslovne zajednice.

"Davno je bilo "krajnje vrijeme" da obavimo ovaj posao, posebno imajući u vidu teške posljedice pandemije na ukupna privredna kretanja. Tražit ću, kao član Kolegija, čim dobijemo Odluku o imenovanju od predsjednika FBiH da je prioritetno uvrstimo na prvu narednu sjednicu Parlamenta. Siguran sam da će predsjedavajući oba doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović i Tomislav Martinović podržati uvrštavanje ovog važnog pitanja na dnevni red. Očekujem u jednoj brzoj dinamici, uz poštivanje svih zakonskih procedura, da novi sastav Komisije za vrijednosne papire možemo imati najkasnije za 60 dana", zaključio je Duvnjak.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti