Dedić: 15 miliona KM namjenskih sredstava staviti u funkciju proizvodnje hrane

29.03.2020. 13:16 / Izvor: Fena
Dedić: 15 miliona KM namjenskih sredstava staviti u funkciju proizvodnje hrane

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić uputio je u petak u proceduru dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu Federacije BiH.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić uputio je u petak u proceduru dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu Federacije BiH.

Dopunama bi bilo omogućeno da se namjenska sredstva od pretvorbe poljoprivrednog u nepoljoprivredno zemljište, privremeno do 30. juna 2021. godine, stave na raspolaganje kantonima za podršku proljetnoj i jesenskoj sjetvi.

"Ovih naknada kantoni imaju na računima oko 15 miliona KM. Ovo je ogroman iznos koji u ovom trenutku treba hitno staviti u funkciju povećanja poljoprivredne proizvodnje. Sredstva bi se koristila namjenski. Vlada Federacije BiH je jučer izmjenama Programa poticaja povećala iznos namijenjen za sufinansiranje različitih programa pokretanja proizvodnje i poticanja sjetve za 9 miliona KM. Sa ovih dodatnih 15 miliona KM mogli bismo još više ojačati našu poljoprivredu. Jedan od naših prioriteta u ovom periodu treba biti obraditi i posijati što više raspoloživog poljoprivrednog zemljišta, odnosno proizvesti što veće količine hrane. Većina kantonalnih ministara nadležnih za poljoprivredu je podržala ovaj prijedlog", izjavio je Dedić.

Kako naglašava, u Federaciji BiH ima više zakonskih rješenja koja zahtijevaju hitne izmjene kako bi se omogućilo korištenje namjenskih sredstava u skladu sa aktuelnim prioritetima.

"Većina namjenskih sredstva prikupljaju se u budžetima različitih nivoa vlasti svake godine i ne troše se zbog nedostatka projekata. Jedan od primjera su i višemilionska sredstava od naknade za izgradnju javnih skloništa u budžetima gradova i općina, za što je već pokrenuto donošenje zakona o korištenju istih. Mislim da bi Vlada Federacije BiH trebala analizirati i izmijeniti sva zakonska rješenja koja tretiraju namjenska sredstva u budžetima svih nivoa vlasti da se omogući njihovo korištenje za podršku zdravstvu, realnom sektoru i zadržavanju radnih mjesta", smatra Dedić.

Za donošenje ove i drugih odluka neophodno je pronaći modalitete održavanja sjednica Parlamenta FBiH ili razmotriti da Vlada Federacije BiH donosi Uredbe sa zakonskom snagom.

"U ovoj vanrednoj situaciji jako je bitno brzo donošenje odluka i najbolja poruka građanima je da Vlada i Parlament Federacije BiH kontinuirano rade. Najvažnije je u ovom trenutku sigurno zdravlje građana, ali moramo i razmišljati o ekonomskim posljedicama koje bi, ukoliko ne reagujemo na vrijeme, mogle biti nesagledive", zaključio je Dedić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti