Deficitarna zanimanja:Učenicima koji se školuju za zidare, krojače, bravare...900 KM stipendije

27.03.2021. 10:10 / Izvor: Akta.ba
Deficitarna zanimanja:Učenicima koji se školuju za zidare, krojače, bravare...900 KM stipendije

Poslovni oglasi za zanatlije stalno su aktivni, tako da za razliku od mnogih koji se u vrijeme pandemije brinu za svoje radno mjesto, ova branša nema tih problema.

Godinama unazad mladi se rijeđe odlučuju da se obučavaju za zanimanja molera, vodoinstalatera, zidara, tesara, električara, keramičara, zavarivača. Ako ste ovih dana riješili da renovirate stan ili kuću, ili da, recimo, popravite neki uređaj, na dobrog majstora morat ćete da pričekate.

Poslovni oglasi za zanatlije stalno su aktivni, tako da za razliku od mnogih koji se u vrijeme pandemije brinu za svoje radno mjesto, ova branša nema tih problema. Uprkos potrebama tržišta, interesovanje za te prekvalifikacije je malo, upozoravaju stručnjaci.

Da obrazovni sistem uopće nije usklađen s potrebama tržišta u BiH, najbolje pokazuju činjenice o nedostatku kvalificirane radne snage, poput zanatlija,dok, u međuvremenu, na evidencijama službi za zapošljavanje uzaludno traže posao ekonomisti, pravnici, socijalni radnici, pedagozi, i tako dalje.

S druge strane, bravari, zidari, električari, moleri, sve češće budućnost traže van granica BiH, trbuhom za kruhom.

Ovaj problem su uočili u Tuzlanskom kantonu, pa je Ministarstvo obrazovanja i nauke, u saradnji sa kantonalnom Službom za zapošljavanje i Privrednom komorom napravilo  popis deficitarnih zanimanja.

To znači da će učenici koji u 2021/22. godini upišu školu za bravara, zidara/fasadera/izolatera, keramičara/teracera, krojača, konobara, plinskog instalatera i vodoinstalatera, električara, stolara, tapetara i rukovoditelja rudarske mehanizacije i površinskog kopa dobiti stipendiju od 900 KM podijeljenih u devet mjesečnih rata.

U Budžetu TK za 2021. za stipendiranje učenika koji upišu deficitarna zanimanja izdvojeno je 100.000 KM. Konkurs će biti raspisan za učenike koji upišu prve razrede srednjih škola, a opredijele se za neko zanimanje s popisa.

Inače, učenici su po istom projektu prošle godine bili stipendirani s 900 KM tijekom školske godine. Za neka zanimanja, kazali su, nije bilo interesa i ona su na popisu već godinama. Stipendiju za zidara lani je dobio samo jedan učenik, dok su 62 zavarivača ostvarila pravo na stipendiju, što je više od polovine stipendiranih učenika za svih deset zanimanja.



 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti