Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Del Vechio u posjeti Unsko-sanskom kantonu

12.09.2018. 14:40 / Izvor: Fena

Ambasador Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vechio danas je u posjeti Unsko-sanskom kantonu (USK). Već se sastao s gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem i premijerom USK Huseinom Rošićem, s kojima je razgovarao o trenutačnoj situaciji s migrantima u ovom dijelu BiH, mogućnostima prekogranične saradnje, te statusu Katoličkog školskog centra "Ivan Pavao II" u Bihaću.

"Morao sam se i sam uvjeriti kakva je situacija, kada je u pitanju smještaj i boravak migranata na ovom području. Čujemo dosta različitih priča, a s obzirom i na interes Republike Hrvatske da se ovaj problem što prije riješi, posjeta je sasvim logična. Situacija nije idealna, ali je prema informacijama koje sam dobio, ipak donekle normalizovana. Pokušat ćemo pomoći lokalnoj zajednici, kako bi se što lakše nosila s brojnim obavezama", rekao je ambasador Del Vechio.

Premijer USK Husein Rošić istakao je podatak Ministarstva unutrašnjih poslova USK da je broj ilegalnih migranata na području Bihaća i Velike Kladuše smanjen za 30 posto, te da ih sada tu boravi oko tri hiljade.

"Očigledno da su neki uspjeli pronaći put do željenih destinacija, određeni broj osoba je i deportovan zbog isteka dozvole za boravak u BiH, a i u posljednje vrijeme značajno je smanjen priliv, odnosno dolazak migranata na područje USK. Zahvaljujemo gospodinu Del Vechiu zbog interesovanja, te obećanja da će učiniti sve da nam pomogne kako bismo što adekvatnije postupali u ovim momentima", konstatovao je kantonalni premijer Rošić.

Posebno je akcentirana tema mogućnosti novih oblika prekogranične saradnje, naročito kada je u pitanju turizam i poljoprivreda.

"Imamo odličnu saradnju sa susjednom Ličko – senjskom i Karlovačkom županijom, međutim sigurno to možemo i unaprijediti. Naš Nacionalni park „Una“ moramo u svakom smislu dodatno približiti Plitvičkim jezerima, jer nam je to svima u interesu. Razgovarali smo i o nekim konkretnim projektima, koje ćemo ubrzo pokušati realizirati", dodao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Predstavnici gradske i kantonalne vlasti još jednom su ponovili da će nastaviti podržavati rad Katoličkog školskog centra u Bihaću, dok je ambasador Del Vechio najavio i još jednu posjetu poslije Općih izbora u BiH, kada će se moći i konkretnije razgovarati o projektima privredne saradnje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti