Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Delegacija grada Gelsenkirchena posjetila Gradsku upravu Zenice

19.09.2018. 08:08 / Izvor: Akta.ba

Delegacija grada pobratima Gelsenkirchena na čelu sa zamjenicom gradonačelnika Martinom Rudowitz posjetila je jučer Gradsku upravu Zenice gdje je s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem održala konstruktivan i prijateljski sastanak.

Razgovarano je o saradnji ova dva grada koja traje oko 50 godina kao i o unaprijeđenju saradnje posebno kroz realizaciju zajedničkih projekata u oblasti obnovljivih izvora energije i održivog razvoja.

Gradonačelnik Fuad Kasumović je upoznao goste o aktuelnim projektima Gradske uprave u oblasti komunalne infrastrukture i održivog razvoja, posebno naglašavajući da je Grad Zenica pokrenuo aktivnosti na realizaciji projekta "Zenica zeleni grad" u sklopu kojeg će biti izrađen Akcioni plan koji će obuhvatiti zeleni transport, upravljanje vodama i otpadom, kvalitetom zraka, prostorno planiranje, obnovljive resurse te klimatske promjene.

Tokom sastanka potpisan je i Sporazum o saradnji Grada Zenice i Gelsenkirchena na provođenju projekta "Solarni most Gelsenkirchen - Zenica", u okviru kojeg će na bungalovima Izviđačkog kampa na Boračkom jezeru biti postavljene solarne ploče donirane Savezu izviđača grada Zenica od strane prijateljskog Gelsenkirchena.

Zamjenica gradonačelnika Gelsenkirchena, Martina Rudowitz uručila je gradonačelniku Kasumoviću simboličan poklon - uzorak solarnog panela i pozvala gradonačelnika na svečanost proslave obilježavanja 50 godina partnerstva između Gelsenkirchena i Grada Zenica, koja će biti održana naredne godine u vrijeme obilježavanja "Evropske sedmice 2019".

U sklopu posjete održan je sastanak s predstavnicima Sportskog saveza Grada Zenica na kojem je razmatrana mogućnost ostvarenja veće saradnje u oblasti sporta.  

"Zenica i Gelsenkirchen su dva prijateljska grada. Razgovarali smo o implementaciji projekta "Solarni most" i sportskim igrama mladih koje će naredne godine biti održane u Gelsenkirchenu. Također smo razgovarali o mogućnosti kupovine autobusa od jedne njemačke prijevozničke kompanije za potrebe JKP "Zenicatrans-prevoz putnika" d.d. Zenica", kazao je u izjavi za medije gradonačelnik Fuad Kasumović.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti