Vijesti

Delegacija IFAD-a u radnoj posjeti USK-u

09.04.2010. 07:37 / Izvor: eKapija.ba

Predstavnici Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD) i OPEC fonda danas borave u radnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu.

Oni su se sastali s premijerom USK u tehničkom mandatu Šemsudinom Dedićem, a razgovaralo se o dosadašnjoj i budućoj saradnji.

Do sada je kroz IFAD projekt farmerima u USK-u u vidu kreditnih sredstava plasirano oko četiri miliona KM, a isto toliko je investirano u mikroprojekte obnove seoske infrastukture. Osnovni cilj projekta je povećanje prihoda u ruralnim područjima, a ciljana grupa su zaposleni mladi ljudi, koji će njegovom realizacijom moći povećati svoj prihod.

Potom se delegacija sastala s načelnikom općine Bihać Hamdijom Lipovačom, a govorilo se o realiziranim projektima na području te općine i budućim, koji bi se mogli realizirati u perspektivi.

Podsjećanja radi, na području bihaćke općine realizirano je niz projekata u suradnji s IFAD-om (Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede), od kojih ćemo se prisjetiti nekih: put Vrkašić, Kanalizacija Orljani, Kanalizacija Orljani II – priprema tendera uz učešće projekta.

Nakon toga, posjetili su Emiru Vuković iz Bakšaiša, koja se već deset godina bavi uzgojem ljekovitog bilja, povrća, žitarica, odnosno hrane organskog porijekla. IFAD sredstva su joj dobro došla u kupovini zemlje, koju obrađuje i od toga živi njena šesteročlana porodica.

Međunarodna delegacija posjetit će i općine Bužim i Bosanska Krupa te obići određene korisnike ovog programa na terenu.

eKapija.ba/Fena

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti