Delegaciji libijske kompanije predstavljeni potencijali za investiranje

18.12.2020. 15:03 / Izvor: Akta.ba
Delegaciji libijske kompanije predstavljeni potencijali za investiranje

Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić predstavio je danas delegaciji Libijske kompanije za strana ulaganja projekte u sektorima energije, industrije i turizma u kojima postoji mogućnost za nova ulaganja.

Prmijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić predstavio je danas delegaciji Libijske kompanije za strana ulaganja projekte u sektorima energije, industrije i turizma u kojima postoji mogućnost za nova ulaganja, ali i potencijal za reaktiviranje i unapređenje saradnje u sektorima građevinske i prehrambene industrije.

S obzirom na iskazano posebno interesovanje libijske kompanije za turizam, gosti su upoznati da domaći i strani investitori u ovoj oblasti imaju ista prava, te o jednostavnom postupku za dobijanje dozvola za izgradnju, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Delegacija Libijske kompanije, koju je predvodio generalni direktor Salem Hnaš, informisana je i o ekspanziji turizma koja je u FBiH zabilježena prije pandemije virusa korona, a zahvaljujući i velikom broju gostiju iz arapskih zemalja.

Predstavnici Libijske kompanije opredijeljeni su za uspostavljanje efikasne strateške saradnje, prevashodno na ekonomskom polju.

Ova kompanija predstavlja libijski državni fond osnovan s ciljem da investira u projekte koji doprinose razvoju privrede, a trenutno ulažu u 30 zemalja širom svijeta.

Ovo je njihova prva posjeta BiH zbog zainteresovanosti za ulaganja, odnosno potencijalne investicije.

Na sastanku su razmijenjena i mišljenja o mogućnostima za olakšanje viznog režima za građane, te ponovnom uspostavljanju direktne avionske linije između Tripolija i Sarajeva.

Istaknuto je i pitanje revizije postojećih sporazuma dvije zemlje radi reaktiviranja i unapređenja saradnje na svim poljima, dodaje se u saopštenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti