Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Delić: Lockdown od 15 dana koštat će nas više od dva miliona KM

22.03.2021. 13:27 / Izvor: Akta.ba

Prema procjenama, 15-dnevno zatvaranje Kanton koštalo oko 2 miliona KM, kazao je ministar privrede KS Adnan Delić na današnjoj sjednici Skupštine KS.

Pojašnjavajući prijedlog zakona o pomoći privredi zbog djelimičnog zatvaranja, Delić je rekao da postoji fond od 21 milion KM za pomoć privrednim subjektima. Pored tog iznosa, Vlada je na drugim stavkama pripremila dodatna sredstva koja želi upumpati u privredu.

Kako je kazao, nisu razmatrali dodatna finansiranja za ugostitelje.

"Ono što se nalazi u zakonu su minimalne plaće, uključujući i doprinose. Do sada je to finansirala Vlada Federacije BiH. Izaći ćemo ususret svima kojima je uskraćen rad. Moram naglasiti da se ovaj zakon odnosi na sve privredne subjekte u KS. Onima kojima je otežan rad i oni subjekti kojima je Vlada KS direktno zabranila rad, osigurali smo sredstva za minimalnu plaću. Nakon što se ovaj prijedlog usvoji, bit će objavljen javni poziv. Gledat ćemo da unaprijedimo kriterije i sastav komisije. Svi koji ostvare prava će moći dobiti pomoć", rekao je Delić, prenosi Avaz.ba.

Kada su u pitanju ugostitelji koji nemaju šifru djelatnosti, Delić je objasnio da je svi moraju imati.

"Svi koji su registrirani i koji posluju u okvirima zakona moraju imati šifru 56.10 i 56.30. Uradili smo tačne analize. Prvo smo osigurali sredstva pa potom djelovali. Kada su u pitanju poslovni subjekti u KS posluje 1.781 poslovni subjekt koji upošljava 6.174 radnika. 123 subjekta su prestala s radom u 2021. godini i 1,292 uposlenika su ostala bez posla. Pad prometa je oko 80 miliona KM u 2020. godini. Ako uzmemo u obzir broj uposlenika, lockdown bi nas koštao 4.167.450 KM miliona KM, a za 15 dana je potrebno 2.083.725 KM", rekao je Delić.

Dodaje da ukoliko bi se proglasilo stanje elementarne nepogode od strane Federacije svi privredni subjekti će biti oslobođeni plaćanja takse.

"Ova Vlada će finansirati sve privredne subjekte koji posluju na području Kantona sa minimalnom plaćom. Ovim mjerama će biti obuhvaćeni svi, a posebno one kojima smo zabranili rad. Finansirat ćemo minimalni ili cijeli iznos plaće, u zavisnosti od sredstava. Ako bude sredstava finansirat ćemo i doprinose", rekao je Delić.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti