Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Delić: Podsticaji za poljoprivredu bit će uvećani za više od milion KM

Trenutno je najaktuelniji problem otkupa poljoprivrednih proizvoda.

31.01.2021. 10:10 / Izvor: Akta.ba

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić obišao je danas nekoliko poljoprivrednih proizvođača na Nišićkoj visoravni, u Vogošći i Rakovici koji su svoju djelatnost uspješno obavljaju uprkos svim teškoća uzrokovanim pandemijom koronavirusa.

Iskazao je zadovoljstvo što su se zahtjevi za poticaje u poljoprivredi značajno povećali, ocjenjujući da je obaveza države da stane uz poljoprivrednike.

Dodao je kako je trenutno najaktuelniji problem otkupa poljoprivrednih proizvoda, kao i da u KS trenutno ima viška 100 tona krompira, kojeg poljoprivredni proizvođači nisu u mogućnosti plasirati na tržište.

Najavio je i izradu odluke o iznosima novčanih podsticaja, minimalnim uvjetima za početak proizvodnje, minimalnim uvjetima za investiranje i rokovima podnošenja zahtjeva, te redovne posjete i razgovore s poljoprivrednim proizvođačima u cilju rješavanja njihovih svakodnevnih izazova.

"Iznos poljoprivrednih poticaja u narednoj godini će biti uvećan i to za više od milion KM", potvrdio je ministar Delić, najavljujući da će se raditi i na zaštiti domaćih proizvođača, jer su oni na udaru uvoznih proizvoda zbog čega su u nelojalnoj konkurenciji.

Podcrtao je i da će Kanton Sarajevo raditi na izradi neophodne nedostajuće legislative iz svoje nadležnosti, ali i pokretati inicijative prema višim nivoima vlasti za izmjenu postojeće legislative, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti