Delić: Veliki interes privrednika iz čitave BiH za učešće na EXPO-u

29.10.2021. 07:43 / Izvor: Akta.ba
Expo Dubai

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo i kompanija Expo 2020 Dubai LLC.-SO, organizator Svjetske izložbe EXPO 2020 Dubai, prije nekoliko dana u Dubaiju su potpisali Ugovor o organizaciji učešća.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo i kompanija Expo 2020 Dubai LLC.-SO, organizator Svjetske izložbe EXPO 2020 Dubai, prije nekoliko dana u Dubaiju su potpisali Ugovor o organizaciji učešća na svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai.

U ime Ministarstva privrede KS ugovor je s organizatorom potpisao predsjednik Organizacionog odbora EXPO, ministar privrede KS Adnan Delić.

Vlada Kantona Sarajevo ovim potpisivanjem ugovora zvanično je preuzela upravljanje paviljonom BiH na najpoznatijoj Svjetskoj izložbi inovacija i poduzetništva, koja se ove godine održava pod sloganom "Spajanje umova, kreiranje budućnosti".

Na pres-konferenciji danas u Sarajevu ministar Delić je govorio o uslovima potpisanog ugovora te o značaju učešća za bh. privredu.

"U tom kontekstu imat ćemo na raspolaganju sve njihove resurse. Potpisali smo ugovor vrijedan tri miliona i 990.000 KM, a plaćanje će biti obročno u nekoliko rata. Kompletan postupak potpisivanja ugovora sa EXPO-om proveli smo shodno Zakonom o javnim nabavkama. U tu svrhu smo formirali ekspernu stručnu komisiju, uključujući i Ured za borbu protiv korupcije, kako bi sve bilo o otvoreno i javno", kazao je Delić.

Podsjetio je da je Vlada KS svojim rješenjem tražila od nadležnih institucija imenovanje osoba koji će činiti Organizacioni odbor. Određene institucije su dostavile imena, tako da će se u narednom periodu imenovati Organizacioni odbor, na čijem čelu će biti Delić. Za generalnog komesara EXPO-a imenovan je premijer KS Edin Forto, a njegov zamjenik će biti ministar saobraćaja Adnan Šteta.

"Ono što posebno želim da istaknem jeste da je ideja samog EXPO-a povezivanje umova i kreiranje određenih novih vrijednosti. To znači da ćemo akcenat staviti na povezivanje, kako sa određnim vladama i državama, tako i povezivanjem privrede. To će nam biti najvažniji zadatak koji želimo da realizujemo u toku samog nastupa na EXPO-u", kazao je Delić.

Dodao je da će uskoro biti raspisan javni poziv u koji će također biti uključen i Ured za borbu protiv korupcije u cilju izbora privrednika koji će predstavljati državu BiH i kojima će Vlada KS, shodno pravilima i kriterijima EXPO-a, platiti određene troškove.

"Akcenat samog EXPO-a je na inovacijama i investicijama, odnosno uspostavljanju novih parametara u svijetu tehnoloških inovacija i digitalizacije svih sfera poslovanja. EXPO trenutno postavlja nove svjetske standarde, trendove, tokove kada je oblast poduzetništva i inovacija u pitanju i drago nam je da ćemo biti dio jedne takve manifestacije", kazao je Delić.

Navodi da je interes u BiH za učešće na EXPO-u postoji od prvog dana.

"Kada je objavljeno da država BiH neće nastupiti na EXPO-u, mi smo samo isključivo iz interesa privrednika platili troškove. Nama to u suštini nije trebalo, mogli smo ta sredstva uložiti negdje drugo, ali smatramo da je ovo najbolji način kako da popravimo poslovini ambijent na području KS, kako da našim privrednicima omogućimo svjetske kontakte, da im otvorimo svjetsko tržište, te da ih povežemo sa globalnim kompanijama, da u našu držvanu donesemo neke nove vrijednosti. Interes privrednika je veliki s područja čitave BiH. Nadam se da ćemo svi napraviti određeni pomak kada je sama privreda, pogotovo proizvodnja i izvoz, u pitanju. Želimo da ovu priliku koja nam se otvorila i dala nam mogućnost da napravimo iskorak, da je na najbolji način iskoristimo. Ovo je jedinstven primjer da izađemo iz ovog našeg blata i da pokažemo svijetu da ovdje žive sasvim normalni ljudi, koji su pametni, gdje je čovjek najveći resurs", kazao je Delić.

BiH će na svjetskoj izložbi EXPO 2020 u Dubaiju predstaviti strateške grane privrede, prije svega prehrambenu, prerađivačku, metalnu i drvnu industriju, farmaceutsku industriju, IT sektor i turizam.

Paviljon Bosne i Hercegovine 18. decembra bit će spreman za zvanično predstavljanje svijetu na ovoj izložbi.

Kulturna i poslovna manifestacija pod nazivom EXPO 2020 Dubai imat će priliku ugostiti predstavnike iz 192 države, a očekuje se da će je u narednih šest mjeseci posjetiti oko 25 miliona ljudi iz cijelog svijeta.

Zahvaljujući virtuelnim posjetiteljima, organizatori očekuju da broj ukupnih posjetitelja pređe prag od tri milijarde ljudi.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti