Deloitte: U 2021. porast telemedicine, cloud tehnologije, tržišta slušalica za virtuelnu stvarnost

04.01.2021. 13:02 / Izvor: Tanjug
Deloitte: U 2021. porast telemedicine, cloud tehnologije, tržišta slušalica za virtuelnu stvarnost

U izvještaju se predviđa i da će prihodi od prodaje 8K televizora najvjerovatnije ove godine iznositi pet milijardi američkih dolara.

U ovoj godini broj video ljekarskih pregleda odnosno virtuelnih posjeta ljekarima porašće na pet posto širom svijeta, što je pet puta više u odnosu na 2019. godinu, navodi se u novom izdanju "Predviđanja za sektor tehnologije, medija i telekomunikacija" koji je objavio Deloitte Global.

Globalna pandemija je omogućila uklanjanje zakonodavnih prepreka za videopreglede, i pomogla korisnicima da bolje shvate i iskoriste prednosti aplikacija za videopozive, posebno korisnicima starijim od 65 godina, ističe se u Izvještaju.

Deloitte predviđa da će tržište slušalica za virtuelnu realnost nastaviti da raste zbog sve veće popularnosti interaktivnih tehnologija među preduzetnicima i u obrazovnom sistemu u 2021. godini porasti za 100 procenata u odnosu na 2019. godinu.

Predviđa se i dalji rast prihoda na tržištu cloud tehnologije i to za više od 30 procenata u razdoblju od 2021. do 2025. godine jer se kompanije odlučuju za ove tehnologije kako bi uštedjele novac, postale agilnije i pokrenule inovacije.

Navode da se zbog pandemije sve više kompanija odlučuje na cloud tehnologije, pa će to tržište nakon pandemije biti jače nego ikad.

Mogućnost za rast Deloitte predviđa i za dva najveća trenda u sportu – povećanu monetizaciju ženskog sporta i upotrebu digitalne tehnologije za stvaranje hiperkvantifikovanog sportiste.

Navodi se da se ženski sport kreće prema ostvarenju vrijednosti od preko milijardu dolara u godinama koje dolaze.

Imajući u vidu način na koji je COVID-19 ubrzao detaljno preispitivanje brojnih aspekata društva, Deloitte predviđa da će se i ženski sport poimati, promovisati i komercijalizovati na nove načine.

Kroz prikupljanje podataka o sportistima u realnom vremenu stvara se mogućnost merenja pokazatelja unutar i izvan tela a to utiče na donošenje odluka – pa se u suštini rađa, digitalni sportista, navodi Deloitte i predviđa da će do kraja godine brojne profesionalne sportske lige uspostaviti nove politike u pogledu prikupljanja, upotrebe i komercijalizacije podataka o igračima.

Deloitte predviđa da će 2021. godine globalno tržište računara generisati 12 milijardi dolara sa prosječnom godišnjom stopom rasta od oko 35 procenata u sferi računarstva na ivici mreže.

Taj rast je uglavnom rezultat rada telekomunikacionih kompanija i širenja njihovih 5G mreža i veoma velikih dobavljača usluga cloud tehnologije“, navodi ta kompanija.

U izvještaju se predviđa i da će prihodi od prodaje 8K televizora najvjerovatnije ove godine iznositi pet milijardi američkih dolara, dok će oprema i usluge za kreiranje sadržaja za 8K televizore generisati dodatni prihod od stotine miliona dolara.

"Deloitte vjeruje da postoji izuzetno mala verovatnoća da će zračenje mobilne mreže 5G i 5G telefona uticati na zdravlje bilo kog pojedinca 2021. godine. Ali da bi informacije o 5G mreži efikasno ublažile popularne strahove, moraju biti prihvatljive, doslijedne i sveprisutne i moraju početi odmah", konstatuje ova kompanija.

Navodi se i da će otvorene i virtuelne pristupne radio mreže omogućiti operaterima mobilnih mreža da smanje troškove i povećaju izbor dobavljača prilikom uvođenja 5G mreže.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti