Delta Maxi u 2010. najavljuje nove investicije u BiH

05.02.2010. 17:22 / Izvor: eKapija.ba
Delta Maxi u 2010. najavljuje nove investicije u BiH

Iako je, kaže direktor kompanije Delta Maxi iz Banja Luke Milan Borota, 2009. bila jedna od najtežih godina za poslovanje u istoriji mnogih kompanija, oni su ipak izuzetno zadovoljni rezultatima i činjenicom da su u ovako kriznoj godini zabilježili rast. Za ovu godinu najavljuje i nove investicije. Naime, ova kompanija u idućim mjesecima planira otvorenje novih marketa u BiH. Borota je za naš portal kazao kako planiraju otvorenje velikog Maxi marketa u blizini Banjaluke, a u planu im je također otvaranje hipermarketa koji će se nalaziti u Istočnom Sarajevu i koji će prostirati na 8.000 kvadratnih metara.

(Milan Borota)

U ovom marketu biti će zaposleno preko 100 radnika, a imat će ponudu od 35 hiljada artikala. Kaže da će svojim jedinstvenim asortimanom, bogatom ponudom i niskim cijenama, biti interesantani za cijeli region.

"Radi se o investiciji od tri miliona eura", ističe Borota. Nije mogao reći ništa o datumima planiranog završetka ovog projekta ističući da on zbog kompleksnosti radova nije tačno definiran. Što se tiče ove godine kaže da očekuju stabilizaciju tržišta i trend blagog rasta potražnje.

"Smatramo da je psihološki efekt krize pri kraju, a on je najviše uticao na odlaganje potrošnje, te će prolaskom iste i potražnja na tržištu porasti", smatra on.

Do kraja ove godine imaju u planu širenje na istočni dio Republike Srpske. "U planu nam je otvaranje otkupnog centra u Bijeljini u martu ove godine, na tamošnjoj pijaci, samo 3 kilometra od postojećeg Maxi objekta. Cilj nam je da se približimo semberskim poljoprovrednim proizvođačima, koje ćemo na ovaj način organizovati i otkupljivati njihove proizvode", ističe Borota. Podrška će se odraziti u konkretnoj akciji tako što će domaćim proizvođacima omogućiti besplatno korištenje njihovih polica u marketima i to u punom asortimanu. Napominje da je to samo jedan od načina na koji Delta Maxi želi dati doprinos poticanju domaće proizvodnje.

Govoreći o dugoročnim ciljevima kompanije ističe da će to i dalje biti konstatan rast i razvoj kroz formate Tempo, Maxi i Mini Maxi, a planiraju i preuzimanje liderske pozicije na tržištu BiH. Kao posebne poslovne ciljeve navodi jačanje liderske pozicije na tržištu supermarketa i corner shop-ova u manjim gradovima na teritoriji RS i pozicioniranje hipermarketa na tržištu Fedracije BiH, kao i uvođenje HACCP i ISO 9001 standarda te osiguravanje cjenovne konkurentnosti na tržištu.

"Vizija Delta Maxija je da zadrži vodeću poziciju na teritoriji Republike Srpske i da se pozicionira kao vodeći regionalni trgovački lanac prehrambenih proizvoda i artikala široke potrošnje na cjelokupnom tržištu BiH", kaže Borota.

D. Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti