Demant na tekst 'AMUS-u oduzeta dozvola za rad'

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Demant na tekst "AMUS-u oduzeta dozvola za rad"

O svim dešavanjima unutar AMUS-a, kao i korespodenciji i donesenim Rješenjima, AMUS je upoznao članstvo blagovremeno.

26.09.2019. 14:08 Izvor: / Akta.ba

U nastavku prenosimo u cjelosti DEMANT AMUS-a na jučer objavljeni tekst AMUS-u oduzeta dozvola za rad.

"Smatramo da tekst koji ste objavili može dovesti do pogrešnog zaključka te nanijeti neizmjernu štetu u poslovanju AMUS-a pa s tim u vezi zahtijevamo da objavite Saopćenje za javnost koje vam dostavljamo", navedeno je u dopisu.

- AMUS nastavlja djelovanje u skladu sa Zakonom o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnih prava

AMUS je odmah po dobijanju Rješenja o uvjetnom oduzimaju dozvole za obavljanje djelatnosti kolektivnog ostvarivanja prava autora muzičkih djela na period od 12 mjeseci od Instituta za intelektualno vlasništvo BiH krajem mjeseca avgusta poduzeo niz aktivnosti koje se odnose na organizaciju predstojeće Skupštine koja je zakazana za 23.10.2019. godine i dolaska autora na Skupštinu kako bi se ispoštovao nalog koji smo dobili od Instituta.

Ovo Rješenje je objavljeno na zvaničnoj web stranici AMUS-a, dana 29.08.2019. godine.

Uvjetno oduzimanje licence podrazumijeva da AMUS nastavlja djelovanje u skladu sa Zakonom o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnih prava, te da se trajno oduzimanje licence neće desiti ukoliko AMUS, u roku od 12 mjeseci, ispuni zahtjeve Instituta, odnosno ukoliko se održi Skupština AMUS-a sa dovoljnim brojem prisutnih članova i usvoje dokumenti.

AMUS napominje da u skladu sa odredbama Zakona i Rješenja o uvjetnom oduzimanju dozvole i dalje nastavlja djelovanje kao jedina organizacija koja ima dozvolu-licencu za obavljanje poslova kolektivnog ostvarivanja autorskih prava kompozitora i muzičkih stvaralaca.

Korisnici ostaju u obavezi plaćati naknadu za korištenje autorskih prava AMUS-u, u skladu sa odredbama važećih ugovora, a AMUS ima zakonsku obavezu prikupljena sredstva raspodijeliti autorima. Ove navode možete provjeriti na zvaničnoj web stranici Instituta:

https://www.ipr.gov.ba/bs/novost/10073/amus-nastavlja-djelovanje-u-skladu-sa-zakonom-o-kolektivnom-ostvarivanju-autorskog-i-srodnih-prava

Neophodno je spomenuti da je Skupština AMUS-a na elektronskoj Skupštini usvojila sve dokumente, a kako je naloženo Rješenjima Instituta. Elektronska Skupština je sazvana nakon što je AMUS imao 5 neuspjelih sjednica Skupštine na kojima bi se razmatrala i usvojila dokumenta, pa je u cilju ekonomičnosti te lakšeg pristupa sjednici Skupštine većeg broja autora, a u skladu sa Statutom AMUS-a i Poslovnikom o radu Skupštine AMUS-a, sazvana elektronska Skupština.

Bez obzira na sve učinjeno u skladu sa zakonom i aktima AMUS-a,  Institut je stava da se ovi akti ne mogu usvojiti na ovaj način, nego se insistira na održavanju sjednice na koju će autori fizički pristupiti, pri tome ne navodeći zakonski osnov za ovakvo postupanje.

AMUS je zbog nepostojanja zakonskog osnova za donošenje rješenja od strane Instituta pokrenuo sudski postupak, međutim, do danas nije donijeta sudska odluka stoga ne postoji stanovište suda da li Institut postupa u skladu sa zakonom ili ne.

O svim dešavanjima unutar AMUS-a, kao i korespodenciji i donesenim Rješenjima, AMUS je upoznao članstvo blagovremeno.

Stoga, i ovaj put AMUS obavještava članstvo AMUS-a, predstavnike medija i korisnike autorskih muzičkih prava o trenutnoj situaciji, o pravima i obavezama članova i korisnika, kao i poduzetim radnjama AMUS-a u cilju postupanja u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

Također, bit ćete blagovremeno obaviješteni i o svim narednim radnjama koje će AMUS poduzeti kako bi zaštitio autore u ostvarivanju njihovih prava.

Napominjemo da je slijedeća sjednica Skupštine zakazana za 23.10.2019. godine.

Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca AMUS

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti