Đenan Salčin: Uputili smo devet prijedloga za pokretanje krivičnog postupka

20.05.2020. 13:23 / Izvor: Akta.ba
Đenan Salčin: Uputili smo devet prijedloga za pokretanje krivičnog postupka

O javnim nabavkama, problemima i zloupotrebama koje su se pojavile, posebno u vrijeme krize izazvane koronavirusom, razgovarali smo sa direktorom Đenanom Salčinom.

Nakon što je Vlada Federacije BiH odlučila da 16. marta 2020. godine suspenzuje Zakon o javnim nabavkama, odnosno zatražila hitnu izmjenu člana 10. Zakona o javnim nabavkma BiH, otvoren je put mnogim malverzacijama u njihovoj realizaciji.

Direktor Agencije za javne nabavke Đenan Salčin pokušao je na sjednici zaustaviti suspenziju Zakona o javnim nabavkama uz objašnjenje šta podrazumijeva izuzeće iz člana 10. Zakona i kada se može koristiti, a kada se može koristiti pregovarački postupak bez objave obavještenja zbog hitnosti. Dakle razliku kada se koristi Zakon o javnim nabavkama, a kada se ne koristi, ali to se nije desilo.

Iako je Agencija za javne nabavke za vrijeme pandemije koronavirusa u okviru svojih ovlaštenja vršila kontinuirano praćenje postupaka javnih nabavki, djelovala u cilju spriječavanja zloupotreba, one su se ipak desile.

O javnim nabavkama, problemima i zloupotrebama koje su se pojavile, posebno u vrijeme krize izazvane koronavirusom, razgovarali smo sa direktorom AJN Đenanom Salčinom.

Koliko je ova odluka uticala da javne nabavke tokom pandemije dožive kolaps?

- Agencija za javne nabavke nije izdala nikakvu odluku za vrijeme pandemije, međutim izdato je par saopštenja. U tim saopštenjima je objašnjeno ugovornim organima koje postupke mogu koristiti ako moraju hitno djelovati u uslovima širenja korona virusa. Neki ugovorni organi su to zloupotrijebili, na sta smo ukazali u jednom od saopštenja, čim je to primijećeno. Također, ne bismo rekli da su javne nabavke generalno doživjele kolaps jer je proveden i veliki broj postupaka u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Imate li informaciju da li je došlo do zloupotrebe ove odluke u drugim državnim institucijama?

- Kako smo naveli, mnogi jesu zloupotrebili izdato saopštenje i iskoristili to da se izuzmu od primjene Zakona neopravdano. Agencija u saradnji sa tužilaštvima i drugim nadležnim organima radi na tome da se takvi postupci otkriju i počinioci sankcionišu.

Federalna vlada je odlukom o suspenziji Zakona dala odriješene ruke za nabavke. Nakon što je otkrivena afera "Respiratori", institucije su do 8. maja trebale dostaviti spisak svih objavljenih nabavki. Imate li informaciju ko je ispoštovao ovaj rok i dostavio izvještaj o vrijednosti pojedinačnih ugovora i provedene nabavke koje su izuzete od primjene?

- Vlada FBiH je 30.04.2020 godine zadužila federalne institucije da joj do 08.05.2020 godine dostave detaljne informacije o svim nabavkama provedenim od usvajanja Odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom korona virusa kao i kriterijima na osnovu kojih su izabrani ponuđači.

Te informacije se dostavljene Vladi FBiH a ne Agenciji za javne nabavke tako da nismo upoznati koje su institucije dostavile izvještaj.

Nakon što je FUCZ dostavila izvještaj, javnost je upoznata da je oprema nabavljana po enormno visokim cijenama? Kako to komentarišete?

- Kada su se pojavile prve informacije da su nabavljani ovi respiratori, mimo Zakona o javnim nabavkama a gdje nisu ispoštovani uslovi za izuzeće, naš stav je odmah bio jasan - desilo se frapantno kršenje Zakona o javnim nabavkama, svako ko mimo zakona troši novac građana ove države treba za to odgovarati. Stav Agencije za javne nabavke jeste da se za ovakvu nabavku treba odgovarati pred nadležnim organima. Jer šta će nam zakon i javne nabavke, i oko čega se uopste trudimo ako ovakvo ponašanje prođe nekažnjeno.

Agencija je tokom pandemije pratila postupke javnih nabavki, posebno pregovaračkih postupaka bez objave obavještenja na temelju hitnosti. Koliko je postupaka pregledano putem monitoringa?

- Otkako je krenula pandemija, naš tim koji vrši monitoring je počeo sa pojačanim praćenjem postupaka, sarađujemo i sa civilnim sektorom kao što su organizacije Transparency International, Magazin Žurnal, BIRN, Fond Otvoreno Društvo i CIN, na način da nam i oni dostavljaju svoje dopise o nepravilnostima u javnim nabavkama koje primjete. Čim primjetimo nepravilnosti obraćamo se ugovornim organima, a ukoliko ima osnova podnosimo prekršajnu ili krivičnu prijavu sudu ili slučaj proslijeđujemo tužilaštvima na daljnje postupanje. Pregledan je veliki broj postupaka i pregledavaju se svi pregovarački postupci. Od 16.03 do danas je objavljeno 536 obavještenja o dodjeli ugovora za pregovaračke postupke i sva ta obavještenja su pregledana.

Koliko je podneseno krivičnih prijava zbog nepravilnosti u javnim nabavkama?

- Agencija za javne nabavke je uputila 9 prijedloga za pokretanje krivičnog postupka.

Imate li podatak da li je neka prijava završila presudom?

- Nemamo podatke da su donesene presude u tim predmetima.

Koliko je ukupno provedeno pregovaračkih postupaka?

-  Prema podacima sa Portala javnih nabavki, u periodu 01.01.2020 - 18.05.2020 godine provedeno je 839 pregovaračkih postupaka bez objave obavještenja.

 AJN je ukazala na činjenicu da javna nabavka može biti izuzeta od primjene Zakona samo u situacijama krajnje hitnosti, kada je potrebno reagirati istog trenutka, npr. u roku od jednog ili dva sata ili čak nekoliko minuta. Možete li nam pojasniti koje robe i usluge spadaju pod termin krajnje hitnosti?

- U vrijeme širenja korona virusa, Agencija za javne nabavke je u okviru svojih nadležnosti definisanih Zakonom o javnim nabavkama, izdala je par saopštenja, između ostalog i saopštenje u konsultaciji i uz saglasnost Vijeća Ministara koje se odnosi na javne nabavke neophodne za sprječavanje širenja i ublažavanje posljedica korona virusa zbog razloga i u uslovima krajnje hitnosti.

Saopštenjem je ukazano da u postojećem zakonskom okviru postoji mogućnost da ugovorni organi, ako za to postoji valjan i dokaziv razlog, izvrše nabavke po hitnoj proceduri kako bi se zaštitili ljudski životi i zdravlje u uslovima pandemije koronavirusa u BiH. Time se htjelo u stručnom smislu pomoći ugovornim organima u BiH da pravovremeno reaguju u skladu sa svojim nadležnostima kako bi se zaštitili ljudski životi i zdravlje u uslovima pandemije korona virusa.

Također, izdatim saopštenjem je ukazano na činjenicu da javna nabavka može biti izuzeta od primjene Zakona u samo u situacijama krajnje hitnosti, kada je potrebno reagovati istog momenta, npr. u roku do 1 ili 2 sata, ili čak u roku od nekoliko minuta, odnosno u slučajevima izuzetne nužde (spašavanje ljudskih života, zdravlja, i si.), kada objektivno nije moguće primjeniti postupak nabavke po hitnoj proceduri, a sve u izravnoj vezi s mjerama neophodnim za sprječavanje širenja i ublažavanje posljedica korona virusa.

Koliko je ispoštovana primjena Zakona u situacijama krajnje hitnosti?

- U korelaciji sa Zakonom o javnim nabavkama, član 10. stav (1) tačka b) Zakona propisuje da se od primjene Zakona o javnim nabavkama izuzima ugovor o javnoj nabavci čije izvršenje zahtijeva posebne mjere sigurnosti, u skladu sa zakonima u Bosni i Hercegovim.

Ova kategorija ugovora koji su izuzeti od primjene Zakona su ugovori čije izvršenje mora biti propraćeno posebnim mjerama sigurnosti, i to mora biti definisano zakonima u Bosni i Hercegovini.

Koji su kriterijumi na osnovu kojih dobavljači budu odabrani u ovakvim postupcima?

- Takve podatke trenutačno skupljamo i analiziramo.

Seida Bijedić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti