Deponija Uborak: Grad Mostar tuži građane, traže 639.000 KM, građani najavili proteste

31.01.2021. 11:30 / Izvor: Akta.ba
Deponija Uborak: Grad Mostar tuži građane, traže 639.000 KM, građani najavili proteste

Na adresu Udruženja "Jer nas se tiče" stigla je tužba koju su pokrenuli Grad Mostar, JP "Komos" Mostar, JP "Parkovi" Mostar i JP "Deponija" Mostar.

Na adresu Udruženja "Jer nas se tiče" stigla je tužba koju su pokrenuli Grad Mostar, JP "Komos" Mostar, JP "Parkovi" Mostar i JP "Deponija" Mostar.

Saopćenje udruženja prenosimo u cijelosti:

" Tužba se pokreće radi "naknade štete" koju su navodno "prouzrokovali građani i građanke Mostara okupljeni oko građanske inicijative "Jer nas se tiče".

Grad Mostar i javna preduzeća u svojoj tužbi traže od građana i građanki isplatu više od 639 hiljade KM! 

Tužba navodi da je šteta nastala uslijed "ometanja JP Debonija Mostar pri zbrinjavanju, dovođenju i odlaganju smeća sa ulica Grada Mostara i okolnih mjesta" u period od juna, 2019. godine do marta, 2020. godine kada su, kako tvrde, građani i građanke okupljeni oko inicijative 'Jer nas se tiče' "postavljali prepreke i nadzor od strane članova udruženja, pred odlagalištem "Uborak".

Ovim putem ističemo da će Udruženje "Jer nas se tiče" iskoristi svaki postojeći pravni lijek kako bi dokazalo da građani i građanke nisu krivi za nemar i neodgovaran rad vlasti za riješavanje problema deponije "Uborak".

Deponija na Uborku godinama uništava naše zdravlje, naši najmiliji obolijevaju i umiru, ali nadležnima to nije bilo dovoljno, pa su borbu za zdravlje svih nas pokušali ugasiti policijskom akcijom.

Nakon policijske akcije, maltretiranja, kaznenih prijava, na adresu Udruženja danas je stigla i tužba. Kažnjavaju se građani koji pokušavaju zaštititi zdravlje svih građana Mostara i cijele doline Neretve, boreći se protiv ILEGALNE deponije koja uništava našu rijeku, okolinu i zdravlje.

Ovo mora prestati!

Ovim putem najavljujemo da ćemo ustrajati u našoj pravnoj borbi protiv koruptivnog sistema, odgovornih pojedinaca i institucija koje su do danas morale reagovati kako bi deponija Uborak konačno bila zatvorena i premještena na novu lokaciju.

Tim povodom, najavljujemo proteste ispred deponije Uborak 2. februara od šest do osam sati.

Pozivamo sve građanke i građane Mostara da nam se pridruže na protestima u utorak!

Zdravlje, interes i korist svih građana Mostara – ostaje zauvijek na prvom mjestu. Ova tužba nas neće omesti sa našeg puta!", navodi se u saopćenju udruženja "Jer nas se tiče".

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti