Vijesti

Deset općina iz BiH u projektu "Unapređenje kulturnog razumijevanja u BiH": Vrijednost projekta 8 mil. USD

20.10.2009. 14:00 / Izvor: Fena

Ugovore o razumijevanju za realizaciju projekta "Unapređenje kulturnog razumijevanja u BiH", s predstavnicima deset općina iz BiH potpisali su 20.10.2009. godine u Sarajevu rezidentna koordinatorica UN-a Christine McNab, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, pomoćnik ministra kulture i sporta FBiH Zdenko Čabrilo, pomoćnica ministra za kulturu RS-a Irena Soldat-Vujanović te predstavnici UNDP-a, UNICEF-a i UNESCO-a.

Između 52 općine odabarane su: Bihać, Bijeljina, Gradiška, Jajce, Novo Sarajevo, Prijedor, Rudo, Sokolac, Srebrenik i Tešanj.

Projekt je vrijedan osam miliona USD i bit će realiziran tokom tri godine. Glavni cilj programa je pružanje pomoći u izgradnji društvene kohezije, povećanju stepena međukulturalizma i podizanju nivoa svijesti o kulturalnim sličnostima u BiH.

"Potpisani ugovori su okvir za suradnju između UN-ovih agencija i partnerskih opština, a sljedeći korak je razvoj projekata", istakao je Nović te dodao da su prijavljene općine odabrane na osnovu spremnosti na razvoj ovih oblasti.

Ključni programski ciljevi su unapređenje politike rada i pravnog okvira u kulturi, jačanje međukulturalnog razumijevanja te povećanje nivoa tolerancije različitosti.

"Kultura igra značajnu ulogu u razvoju društva. Zajednica treba cijeniti i štititi kulturnu raznovrsnost, koristeći je kao temelj budućeg razvoja. Međukulturalno razumijevanje, tolerancija i prihvatanje su ključ razvoja BiH", istakla je McNab.

Projekt "Unapređenje kulturnog razumijevanja u BiH" finansira španski Fond za postizanje Milenijskih razvojnih ciljeva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti