Deseti jubilarni "JobFAIR ‘18 - Iskoristi svoju šansu" otvorio svoja vrata

05.11.2018. 12:07 / Izvor: Akta.ba
Deseti jubilarni 'JobFAIR ‘18 - Iskoristi svoju šansu' otvorio svoja vrata
OTVORI GALERIJU

Organizatori sajam kažu da specifičnost sajma predstavlja direktan kontakt između studenata i poslodavaca.

Deseti jubilarni Sajam zapošljavanja za studente i diplomce tehničko-tehnoloških fakulteta i ekonomije "JobFAIR ‘18 - Iskoristi svoju šansu" danas je otvorio svoja vrata. Sajam će trajati u periodu od 5. i 6. novembra, u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, od 9 - 17h, a glavni organizator je kao i do sada EESTEC LC Sarajevo.

Organizatori sajam kažu da specifičnost sajma predstavlja direktan kontakt između studenata i poslodavaca.

U toku naredna dva dana trajanja Sajma posjetioci, kao i predstavnici kompanija, imat će priliku steći mnogobrojna nova iskustva. Za sve sudente organizirali su i besplatan prevoz do Sarajeva.

"Svake godine kompanije se potrude da na što bolji način predstave svoj način rada, tehnologije koje koriste te atmosferu koja vlada među njihovim uposlenicima. Iskoristite priliku, raspitajte se šta svaka od kompanija zahtjeva od svojih uposlenika te koje su vještine poželjne za njihovu struku posjetivši sajam", rekli su organizatori.

Svečanoj ceremoniji otvaranja prisustvovali su predstavnici kompanija, profesori i predstavnici Elektrotehničkog fakulteta, predstavnici medija, organizatori te gosti i posjetioci.

Svim prisutnim obratili su se dekan Elektrotehničkog fakulteta, Samim Konjicija i glavni organizator Danijel Čuturić, koji je zvanično otvorio JobFAIR ‘18.

Pored tradicionalnih radionica Career Speed Dating i Open Space Technology, JobFAIR je za ove godine pripremio jednu novinu, a to je Radionica poslovne komunikacije.

"Komunikacija u poslovnom svijetu bez straha od pogrešnog tumačenja ili nedorečenosti predstavlja ogroman izazov za studente i diplomce prilikom razvoja karijere. Kako bi se povećala produktivnost u komunikacijskim prilikama, te odale male tajne za uspješnije pregovaranje, prije samog Sajma održala se Radionica poslovne Komunikacije i to u dva termina zbog velike zainteresiranosti" , kažu organizatori.

Informacije o tome šta poslodavci očekuju, te koje je vještine potrebno usavršiti za uspješan rad u struci, posjetioci će moći dobiti iz prve ruke kroz neformalni razgovor sa predstavnicima vodećih kompanija u BiH i šire.

Adna Alić - koordinatorica tima za odnose s javnošću, kazala je za naš portal da su kompanije učesnice na raspolaganju za sva pitanja. 

"Radi se uglavnom o vodećim kompanijama u našoj zemlji, ali i onim koje planiraju otvoriti ured u našoj zemlji kojima će trebati stručan mladi kadar koji je spreman da se dodatno edukuje i radi jer studenti trebaju stvarati svoje prilike, a ne čekati da padnu s neba", poručila je Alić.

Govoreći o dosadašnjim brojkama i rezultatima sajma, Alić navodi da je sajam u prosjeku posjeti oko 1000 studenata i diplomaca, a da se svake godine povećava broj kompanija učesnica sajma.

Predstavnici kompanija učesnica Sajma imat će priliku steći uvid u stručnost mladih ljudi i njihovu spremnost da budu konkurentni na sve zahtjevnijem tržištu rada.

Jedna od mogućnosti koju pruža JobFAIR je ostavljanje biografija u CV bazu, kojoj kompanije učesnice Sajma imaju pristup tokom čitave godine.

Organizatori kažu da se u JobFAIR bazi trenutno nalazi oko 3000 biografija, a svaku od njih je moguće naknadno ažurirati i dopuniti. 

Još jednom su dokazali da u Bosni i Hercegovini postoje mladi koji ne čekaju prilike, nego ih stvaraju sami.

Učešće na svim popratnim aktivnostima, kao i ulaz na Sajam su besplatni.

Projekat su podržale kompanije, Srebreni partneri Sajma: Authority Partners, Mistral, ZIRA, Infobip, Meggle i Competance Call Center.

"Authority Partners podržava sajam već duže godina, a ono što je nama najkorisnije je direktni kontakt sa mladim talentovanim ljudima koji se raspituju za potencijalne prilike zapošljavanja u našoj kompaniji", kazala je za portal Akta.ba Zerina Sulejmanović, IT recruiter​ ove kompanije.

Ocijenila je veoma dobru posjećenost sajma, te da su mladi hrabriji nego prethodnih godina sa pitanjima i upoznavanjem tržnišnih prilika za posao.

Također, projekat je podržan od strane kompanija, učesnica Sajma: Atlantbh, Rubicon, QSS, Softray Solutions, Alem Sistem, System Verification, Ping, Comtrade, OSB Engineering & IT, Asseco SEE & Payten, Muehlbauer Technologies, ADB Safegate i Tacta, koja je također suorganizator organizovanog prevoza.

Generalni business medijski partner je i poslovni portal Akta.ba.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti