Destilacija gasi proizvodnju

02.03.2018. 08:30 / Izvor: Glas Srpske
Destilacija gasi proizvodnju

Hemijska industrija "Destilacija" iz Teslića primorana je da ugasi mašine u svim pogonima jer nema dovoljno sirovine za rad.

Hemijska industrija "Destilacija" iz Teslića primorana je da ugasi mašine u svim pogonima jer nema dovoljno sirovine za rad.

Ovo preduzeće, koje zapošljava 350 radnika, u više navrata je upozoravalo na nedostatak i neredovnu isporuku sirovine koju su ugovorili sa "Šumama RS".

"Konstantno smo tražili od 'Šuma RS' da riješe ovaj problem, ali sve je ostalo na našim zahtjevima. Zbog toga smo jedan blok peći ugasili u utorak, drugi ćemo danas, a treći će stati za dan-dva. Zaustavljamo proizvodnju jer nemamo sirovine", kazao je direktor "Destilacije" Novo Škrebić i dodao da su o ovom problemu informisali predsjednika i premijerku RS Milorada Dodika i Željku Cvijanović i ministre u Vladi.

U teslićkom preduzeću ističu da je prošle godine realizovano tek 60 odsto ugovora o isporuci sirovine koji su potpisali sa "Šumama RS", što je najmanji procenat u posljednjih nekoliko decenija.

"U zimu smo ušli bez sirovine. Sve je zatajilo. Svako traži izgovor da ne radi. U januaru nam je vrijeme išlo naruku, ali ništa nije urađeno da budu obezbijeđene dovoljne količine sirovine. Postrojenja ne bismo smjeli zaustavljati u zimskom periodu i to treba strogo planirati, ali nemamo izbora", kazao je Škrebić.

Naglasio je da će gašenje peći ostaviti nesagledive posljedice po "Destilaciju" i zaposlene.

"Jasno je da će šteta biti velika. Saradnja sa inostranim partnerima će biti neodrživa jer nas zbog nemogućnosti da ispoštujemo ugovore niko neće tretirati ozbiljno. Ne znam šta će biti sa radnicima. Mali broj ostaće da radi, a za ostale ćemo vidjeti", kazao je Škrebić i dodao da bi posljedice mogle biti ublažene ako bi "Šume RS" u skorije vrijeme reagovale i obezbijedile dovoljne količine sirovine i ako bi im pri tome na ruku išle i vremenske prilike.

U "Šumama RS" navode da su "Destilaciji" lani isporučili svu raspoloživu količinu destilacionog drveta.

"Zbog loših vremenskih uslova zaustavljen je rad u šumskim gazdinstvima. To je dovelo i do problema u isporuci sirovine "Destilaciji" i ostalim kupcima. U organizacionim dijelovima koji imaju sirovine onemogućen je pristup zbog snijega i nepristupačnog terena. Čim vremenske prilike dozvole nastavljamo sa proizvodnjom i nastavićemo pojačanim tempom isporuku sirovine 'Destilaciji', kazali su u "Šumama RS".

Bogata tradicija

Hemijska industrija "Destilacija" iz Teslića osnovana je 1896. godine i jedno je od najstarijih preduzeća u Srpskoj koje na tržištu opstaje već 122 godine.

Ovo preduzeće je regionalni lider u proizvodnji drvenog uglja, briketa, sirćetne kiseline i sirćeta. Za rad i kvalitet proizvoda "Destilacija" je nagrađena nizom priznanja od opštinskih, republičkih i međunarodnih institucija i asocijacija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti