Devet bh. kompanija učestvovalo na Poslovnom forumu u Saudijskoj Arabiji

07.02.2017. 15:41 / Izvor: Akta.ba
Devet bh. kompanija učestvovalo na Poslovnom forumu u Saudijskoj Arabiji

Delegacija Bosne i Hercegovine protekle sedmice posjetila je Saudijsku Arabiju s ciljem jačanja prijateljskih odnosa.

Delegacija Bosne i Hercegovine protekle sedmice posjetila je Saudijsku Arabiju s ciljem jačanja prijateljskih odnosa dvije države. Pored predstavnika Vanjskotrgovinske komore BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH te Agencije za promociju stranih investicija u BiH, zvaničnoj posjeti prisustvovalo je i devet bosanskohercegovačkih kompanija: BIMAL d.d. , DŽAMP d.o.o., GRAND TOURS d.o.o. Zenica, INSTITUT ZA CERTIFICIRANJE SISTEMA d.o.o. , KOTEKS d.o.o. , LINDAB d.o.o. Sarajevo, PRETIS d.d. Vogošća, RM-LH d.o.o. Zenica i ZUPČANIK d.o.o. Tešanj.

BH. zvaničnici i privrednici sastali su se kraljem Selmanom bin Abdulaziz Al Saudom, te održali Poslovni forum u organizaciji Vijeća saudijskih komora.

Tokom foruma prisutnima se obratio i predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Bruno Bojić. Predložio je formiranje Poslovnog vijeća između komora koje bi kontinuirano radilo na povezivanju poslovnih zajednica, kao i rješavanju izazova sa kojima se suočavaju poslovne zajednice ovih zemalja.

"Tokom održanih sastanaka je istaknuta potreba unapređenja ekonomskih odnosa zemalja, kao i pojednostavljivanja sistema odobravanja viza što bi olakšalo rad bh. turističkog sektora, uspostavljanja direktnih avionskih letova, te je od kralja lično dobijena potvrda spremnosti KSA za ulaganja u  projekte. Iako je još uvijek rano govoriti o rezultatima posjete, nadamo se će ona rezultirati i sklapanjem poslovnih ugovora.  Optimista sam, jer nakon povratka privredne delegacije Bosne i Hercegovine, Vanjskotrgovinska komora BiH je zaprimila najave dolaska velikih privrednih delegacija iz Saudijske Arabije u maju 2017. godine koje su zainteresirane za ekonomsku sudanju i investiranje u Bosnu i Hercegovinu", kazao je predsjednik Bojić nakon povratka iz Kraljevine Saudijske Arabije.

U znak zahvalnosti za pomoć Bosni i Hercegovini i doprinos za razvoj ekonomske suradnje između BiH i Saudijske Arabije, predsjednik Bojić je princu Sultanu bin Selman bin Abudulaziz Al Saudu uručio zlatni pečat VTK BiH, dok je srebreni pečat VTK BiH uručio predstavniku Vijeća saudijskih komora za unapređenje ekonomske suradnje između BiH i Saudijske Arabije, i  gospodinu Sulaiman  Al-Shiddi-ju, vlasniku AL-SHIDDI Grupacije, za dosadašnje investicije u BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti