Devet firmi izabrano za proizvođače/zastupnike fiskalnih sistema u FBiH

01.07.2010. 17:01 / Izvor: eKapija.ba
Devet firmi izabrano za proizvođače/zastupnike fiskalnih sistema u FBiH

Od 10 kompanija koliko se prijavilo na javni poziv za registraciju proizvođača/zastupnika fiskalnih sistema za Federaciju, devet ih je prošlo tender. Firme koje su ispunile uslove iz tendera su Neosoft Computers d.o.o. Mostar, Tring d.o.o. Gračanica, Simco d.o.o. Sarajevo, SK Tradeing d.o.o. Sarajevo, Mikroelektronika a.d. Banja Luka, Interlinea d.o.o. Sarajevo, DIGIT RS COM d.o.o. Banja Luka, ERP Consulting d.o.o. Ilidža, Kimtec d.o.o. Vitez.

Hajrudin Hadžimehanović, pomoćnik federalnog ministra finansija za poreznu i fiskalnu politiku, na današnjoj konferenciji za novinare naglasio je da je ovo samo prva faza ovog složenog procesa, te da sama registracija proizvođača/zastupnika ne znači da su kompanije koje su prošle tender dobile zeleno svjetlo za stavljenje u promet fiskalnih kasa.

Naime, kompanije pored registracije moraju dobiti uvjerenje o ispravnosti svakog fiskalnog uređaja. To ispitivanje vrši posebna stručna Komisija. "Tek kada kompanije koje su dobile status registriranog proizvođača/zastupnika fiskalne opreme dobiju uvjerenje o ispravnosti slijedi potpisivanje ugovora o međusobnim pravima i obavezama s Federalnim ministarstvom finansija, te vraćanje garancije od 500 000 KM koje su kompanije morale dati na početku ovog procesa", kazao je Hadžimehanović.

Osim toga da bi se fiskalni uređaju stavili u upotrebu proizvođači moraju dobiti identifikacioni broj fiskalnog uređaja i identifikacioni broj fiskalne memorije. Tek nakon toga se može vršiti promet fiskalnih kasa na teritoriju FBiH. Predviđeno je da uređaje u primjenu stavljaju serviseri s ovlaštenim osobama iz Porezne uprave FBiH.

Zbog složenosti čitavog procesa Hadžimehanović nije mogao precizirati tačan datum početka fiskalizacije. Kaže da poduzimaju sve aktivnosti kako bi se s tim počelo što prije.

Federalno ministarstvo finansija paralelno s navedenim procesima vodi niz aktivnosti u smislu obezbjeđenja tehničko-materijalnih, kadrovskih i prostornih uslova Poreznoj upravi FBiH. Aktivnosti se posebno vrše u dijelu testnog softvera na novim lokacijama u Sarajevu i Mostaru u saradnji s telekom operaterima.

"U tom dijelu testna faza je završena i predstoji završetak tendera u smislu odabira glavnog softevera i posao oko završetka tendera za nabavku plombi za fisklane kase", kazao je on.

Kako ne bi kasnili u implementaciji fiskalnog sistema osigurali su i softverersku podršku iz RS i Ministarstva finansija RS-a. "U tom smislu imamo odborenje Vlade RS da koristimo dio njihovog softverskog rješenja za prvu fazu implementacije Zakona o fiskalnim kasama u FBiH", kazao je on.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti