Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Devet poreskih obveznika oštetilo budžet RS za oko tri miliona KM

05.06.2020. 13:07 / Izvor: Akta.ba

Poreska uprava Republike Srpske je u prvih pet mjeseci ove godine nadležnim tužilaštvima u RS dostavila devet izvještaja protiv poreskih obveznika zbog osnova sumnje da su činjenjem krivičnih djela oštetila budžet RS u iznosu od oko 2,97 miliona maraka.

Izvještaji su u tom periodu podneseni, prije svega zbog utaje poreza i doprinosa, ali i zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, te povrede prava radnika.

Naime, najviše izvještaja nadležnim tužilaštvima u ovoj godini, njih šest, podneseno je zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa, odnosno zbog sumnje da su odgovorna lica u četiri preduzeća i jedno fizičko lice utajili poreze i doprinose u ukupnom iznosu od 2.462.731 KM štete za budžet RS. Za ovo krivično djelo izvještaji su podneseni protiv odgovornih lica u preduzećima: Doo „Agrotruck“ Srbac dva izvještaja, zatim Doo „Narval“ Bijelјina, Doo „Guzijan Pasuscuro“ Laktaši i „Delta auto“ Novi Grad.

Pored toga, od početka ove godine Poreska uprava RS je nadležnim tužilaštvima podnijela i dva izvještaja protiv odgovornih lica u dva preduzeća zbog sumnje u postojanje krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, čime je po budžet RS pričinjena šteta u iznosu od 173.776 KM. Izvještaji su zbog ovog krivičnog djela podneseni protiv odgovornih lica u preduzećima Doo „Maltea“ Gradiška i Doo „Business consultant Janić“ Banjaluka.

U ovom periodu Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka podnesen je i izvještaj protiv odgovornog lica u Doo „Uranak produkt“ Banjaluka, zbog sumnje u postojanje krivičnog djela povreda osnovnih prava radnika, čime je po budžet RS pričinjena šteta u iznosu od 336.766 KM.

Ovi podaci pokazuju da je i u 2020. godini nastavlјen intenzivan rad istražilaca Poreske uprave RS na terenu, sa cilјem razotkrivanja krivičnih djela.

"Inspektori Poreske uprave RS će i u narednom periodu, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, nastaviti intenzivan rad na razotkrivanju krivičnih djela iz oblasti poreza, a čijim činjenjem se nanosi šteta budžetu Republike Srpske“, rekao je Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti