DHL u BiH aktivni učesnik DHL Globalnog volonterskog dana

17.09.2019. 14:06 / Izvor: Akta.ba
DHL u BiH aktivni učesnik DHL Globalnog volonterskog dana

Globalni volonterski dan 2019.: Uposlenici Deutsche Post DHL Grupacije pomažu u oblikovanju boljeg i zelenijeg svijeta

Deutsche Post DHL Grupacija održat će u periodu od 16. do 29. septembra svoj godišnji Globalni volonterski dan (GVD), gdje su pozvani uposleni da pokažu svoj društveni angažman u ulozi volontera.

Njihovi napori će se ogledati u hiljadama projekata lokalne zajednice u kojima se aktivnosti kreću od mentoringa, pomoći izbjeglicama i zaštite okoliša, do izgradnje domova za ugrožene porodice i pomaganju onima koji su napustili školu da poboljšaju svoje šanse za zaposlenje. Pružajući svoju posvećenost, vrijeme i vještine, uposlenici Grupacije  služe društvu i okolišu na njihove svojstvene načine. GVD projekti su u skladu sa inicijativama GoGreen (zaštita okoliša), GoHelp (upravljanje katastrofama) i GoTeach (poboljšanje obrazovnih mogućnosti i zapošljavanja) –inicijative koje čine strategiju održivosti koju slijedi Deutsche Post DHL Grupacija. 

"Volontiranje može biti i snažno i ispunjavajuće iskustvo. Kao jedan od najvećih poslodavaca u svijetu, možemo napraviti pravi uticaj i unijeti promjene u zajednice širom svijeta. Zato je angažman u zajednicama čvrsto usidren u našoj strategiji kao naša glavna svrha", rekla je Monika Schaller, izvršni potpredsjednik korporativnih komunikacija i odgovornosti u Deutsche Post DHL Grupaciji.

Grupacija je kreirala fond pod imenom "Living Responsibility Fund" kako bi potaknula angažman uposlenika i podržala naše volontere u projektima u kojima su angažovani. Uposlenici mogu prijaviti projekte za finansijsku pomoć iz Fonda. U želji da postignu trajan uticaj i dugoročni uspijeh, mnogi uposlenici rade sa lokalnim organizacijama kako bi ostvarili svoje ideje. Ipak, drugi se odlučuju da rade na projektima dugoročno i, s vremenom, uspostave čvrste veze sa svojim partnerskim organizacijama.   

Od mladog pripravnika do iskusnog direktora, uposlenici se uključuju u projekte koji se fokusiraju na pitanja za koja se zalažu i u šta vjeruju. Koristeći svoje posebno znanje i vještine, oni pozitivno utiču na društvo i okruženje u kojem žive i rade. GVD je osmišljen da promoviše održivi razvoj za dobrobit društva i uposlenika. U 2018. godine, oko 123,000 uposlenika uložilo je više od 374,000 sati u 3,345 projekata u zemljama širom svijeta – 50,000 uposlenika je izvršilo donacije i 73,000 je aktivno učestvovalo. 

"Zaista sam impresionirana količinom vremena i energije, a da ne spominjemo strast i posvećenost koju naši uposleni ulažu u projekte u zajednicama,", rekla je Schaller. "Njihove volonterske aktivnosti stvaraju stvarnu vrijednost za našu kompaniju kao i njihova inspirativna iskustva. O tome se radi kada volontirate."    

Ovim povodom Edin Emšo, direktor DHL-a u Bosni i Hercegovini je dodao kako ga iznimno raduje da je i DHL u BiH aktivni učesnik DHL Globalnog volonterskog dana, od samog početka.

"Uposlenici se uvijek rado odazovu akcijama kao što su, pošumljavanje na okolnim planinama i parkovima, dobrovoljno darivanje krvi, prikupljanje pomoći za izbjeglice, predavanja studentima i učenicima srednjih usmjerenih škola, te mnoge druge. Tokom godina, imali smo izvanredne saradnje sa različitiom humanitarnim organizacijama, obrazovnim institucijama, te organizacijama koje se bave društveno odgovornim projektima i održivim okolišom. U ovim aktivnostima učestvuje većina naših uposlenih, uključujući i kompletan management kompanije. Nadam se da ćemo našim primjerom podstaknuti i druge na slične angažmane. Posebno moram istaći da smo upsjeli čak u dva navrata osigurati sredstva iz Fonda za dvije orgnaizacije u BiH, te na taj način im još više pomogli.”

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti