Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Digitalizacija velika prilika za zemlje regije jer donosi investicije i napredak

18.04.2018. 13:54 / Izvor: Akta.ba

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovao je danas u Skoplju Digitalnom samitu o temi Integracija šest zapadnobalkanskih zemalja na panevropsko digitalno tržište.

Samit je otvorio premijer Republike Makedonije Zoran Zaev i rekao da su susreti zvaničnika Zapadnog Balkana prilika da se unaprijedi saradnja u svim segmentima.

Tokom obraćanja prisutnima, predsjedavajući Zvizdić je čestitao građanima Makedonije na dobivanju pozitivnog mišljenja o napretku koji su jučer predstavili predstavnici Evropske komisije. On je pozdravio održavanje Samita koji je dogovoren u julu prošle godine na Samitu premijera u Trstu. 

Istaknuo je značaj digitalne agende za ekonomije Zapadnog Balkana i mogućnost pristupa digitalnoj ekonomiji. Naglasio je važnost regionalne saradnje zbog konsolidacije tržišta koje broji oko 20 miliona ljudi i o mogućnostima za lakše privlačenje stranih investicija, što bi u konačnici rezultiralo rastom i otvaranjem novih radnih mjesta.

"Važnost integracije Zapadnog Balkana unutar paneuropskog digitalnog tržišta je važan segment naše regionalne saradnje. Važnost digitalizacije dodatno je prepoznata i od strane Evropske komisije, jer digitalna ekonomija i digitalne vještine predstavljaju prioritet bugarskog predsjedavanja u prvoj polovini 2018. godine. Želim naglasiti da je Zapadni Balkan geografski okružen državama članicama EU i povezivanje infrastrukture i između EU i Zapadnog Balkana, kao i ubrzavanje razvoja u području i digitalnih usluga predstavlja važan prioritet. Smatram da proces digitalizacije koji bi bio integralni dio funkcioniranja vlada, poslovne zajednice i obrazovnog distema, predstavlja jedan od ključnih preduslova za ekonomski rast. Istovremeno, to je velika prilika za zemlje regije, kao i za BiH, jer donosi investicije i napredak koji vodi ka historijskim promjenama u poslovnom svijetu", rekao je predsjedavajući Zvizdić tokom obraćanja na Digitalnom samitu u Skoplju.

Predsjedavajući Zvizdić je govorio i o potrebi kvalitetnog razvoja digitalnih tržišta u skladu sa cjelokupnim promjenama i prilagodbama u načinu i strukturi komunikacije.

Istaknuo je da je za sve zemlje u regionu neophodno donošenje strategije digitalizacije, kao i kvalitetna edukacija u ovoj oblasti, te daljeg razvoja i jačanja digitalne infrastrukture, i izrazio zadovoljstvo početkom provođenja višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor, naglašavajući da je upravo digitalno povezivanje regiona jedan od segmenata ovog plana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti