Digitalizacija zdravstva u USK putem austrijskog kredita

10.02.2015. 12:59 / Izvor: Fena
Digitalizacija zdravstva u USK putem austrijskog kredita

Projekt informatizacije i digitalizacije primarne zdravstvene zaštite provodi se na području Federacije BiH, pa i u Unsko-sanskom kantonu (USK) putem Federalnog ministarstva zdravstva.

Projekt informatizacije i digitalizacije primarne zdravstvene zaštite provodi se na području Federacije BiH, pa i u Unsko-sanskom kantonu (USK) putem Federalnog ministarstva zdravstva.

Ministar zdravstva USK-a Amir Murić izjavio je Feni da je tim projektom do sada osigurano oko 1.100.000 KM, te dodao da je  i resorno kantonalno ministarstvo pokrenulo projekt informatizacije sekundarne zdravstvene zaštite.

Radi se o projektu nabavke opreme iz austrijskog kredita putem Kantonalne bolnicu u Bihaću. 

Dio informatičke opreme već je isporučen, ali zbog zastoja u njegovoj realizaciji, s obzirom  na to da aktuelna Vlada USK-a nema kvoruma, a nova još nije formirana, kasni isporuka softvera, koji bi trebao biti smješten u Zavod za zdravstveno osiguranje USK-a.

"Nije došlo ni osam aparata, koji će biti smješteni po domovima zdravlja, gdje će se vršiti digitalizacija rendgentskih slika, tako da više pacijenti neće morati dolaziti u Kantonalnu bolnicu da se one očitavaju, nego će se to elektronskim putem očitavati i vraćati nalaz u domove zdravlja", kazao je Murić.

Cilj je, kako je dodao, uvođenje elektronske zdravstvene kartice, koja će olakšati ostvarivanje zdravstvene zaštite pacijentu, ali i kontrolu uplate doprinosa i korištenja sredstava uplaćenih doprinosa pojedinačno po svakom pacijentu.

Ono što je građanima najbitnije, riješili bi se čekanja u dugim redovima, bilo u zdravstvenim ustanovama, bilo za ovjeravanje knjižica. 

"Glavna baza za pohranu podataka bit će u Zavodu za zdravstveno osiguranje i oni će biti u obavezi da vrše održavanje te opreme", ističe Murić.

Po njegovim riječima, na taj način će se zatvoriti prva faza digitalizacije zdravstvene zaštite, s tim da će se i apoteke morati umrežiti u taj sistem. 

"Nadam se da će novi ministar prepoznati taj postupak i nastaviti s aktivnostima, jer u obavezi je Vlade da finansira informatizaciju zdravstvene zaštite u našem kantonu", dodao je Murić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti