Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Digitalna transformacija društva je razvojna šansa Bosne i Hercegovine

26.02.2021. 07:43 / Izvor: Akta.ba

Udruženje „Alumni Prve bošnjačke gimnazije“ organizovalo je online panel na temu „Digitalna transformacija društva – razvojna šansa Bosne i Hercegovine“, drugu u nizu online sesija za našu budućnost #Bosnae2050? u kojem je planirana kontinuirana diskusija o temama bitnim za promišljanje budućnosti Bosne i Hercegovine.

Na panelu su prepoznati procesi koje su inicirale IT korporacije u BiH, nevladin sektor i asocijacije u kojima su već realizovani različiti projekti sa različitim nivoima vlasti.

"Javnosti smo nedavno predstavili novu inicijativu „École 42“ u saradnji sa partnerima iz Francuske. Radi se o novom konceptu učenja kroz praksu, odnosno učenja da nešto naučiš. Umjesto ex-cathedra predavanja, mnogo pažnje se pridodaje mentorstvu. Umjesto ocjena, učenici prelaze različite nivoe, koji poslodavcima daju jasniju sliku o znanju kandidata",  pojasnio je Amir Mulalić, osnivač Centra za kompjutersku edukaciju (CCED) koji je široko prepoznat kao predvodnik u industrijskoj IT edukaciji u BiH. Mulalić je naglasio ulogu informacionih tehnologija u obrazovanju mladih i osposobljavanju za poslove budućnosti, a time i za razvoj države BiH.

"Trenutno imamo šansu i trebamo standardizovati radne materijale za e-learning s ciljem afirmacije bosanskog jezika i bosanskog jezičkog standarda u ovoj oblasti. To bi trebao biti jedan od strateških ciljeva naše države", dodao je Mulalić.

Panelisti su složni u zaključku da IT industrija može zadržati mlade u BiH, te da je treba tretirati kao industriju od posebnog strateškog značaja.

"Trend rasta IT sektora definitivno trebamo iskoristiti, a pogotovo mlađe generacije kao pravac u kojem mogu ostvariti svjetski standard življenja u našoj domovini. Potražnja za inžinjerima je u konstantnom rastu i manjak inžinjerske snage je evidentan toliko da firme odbijaju ponude za projekte, zbog nedostatka kvalifikovane radne snage. To je naša šansa", rekao je Kerim Balić, mladi poduzetnik, suvlasnik i tehnički direktor bh. kompanije Ankora.

Radna mjesta u IT industriji su zagarantovana, a pored rada u postojećim kompanijama, primjena digitalnih tehnologija otvara niz mogućnosti za poduzetništvo, odnosno pokretanje samostalnih biznisa.

"Iako do sada nije došlo do ozbiljnih pomaka u donošenju i implementaciji digitalnih strategija na bilo kojem od nivoa vlasti u BiH, to ne znači da IT sektor, edukatori i pojedinci koji imaju dobre ideje, viziju i konekcije, ne mogu uraditi svoj dio. Naprotiv. Mnogo toga se može uraditi i bez državne strategije, koja, naravno, jeste važna, ali budući da već znamo kako stvari u našoj zemlji funkcionišu, treba nam biti jasno da od čekanja nema ništa. Zato je pored pritiska stručne javnosti na nadležne institucije, važno i kontinuirano raditi na digitalizaciji društva i kreirati nove prilike", kaže Latifa Imamović, iz softverske kompanije Klika.

Samra Tanović, direktorica servisa u firmi Atlantbh ističe da neke od značajnih modernih praksi i načina poslovanja koje mogu ubrzati digitalnu transformaciju su korištenje agilnih metodologija rada, korištenje svih benefita koje pruža digitalizacija baza podataka, što uključuje metrike uspjeha i donošenje strateških odluka na osnovu stvarnih podataka, te konstantno stremljenje ka poboljšanju korisničkog iskustva.

Feđa Kulenović, informacijski stručnjak koji se već više od 15 godina bavi digitalnom transformacijom u vladinom, nevladinom, obrazovnom i poslovnom okruženju, poručio je da mi danas ne živimo u digitalnom, već post-digitalnom dobu.

" Tehnologija je danas uveliko sastavni dio naših života. Nikada ne smijemo zaboraviti činjenicu da tehnologiju prave ljudi, tako da uvijek u centru svih tehnoloških rješenja mora biti čovjek", izjavio je Kulenović

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti