Digitalna transformacija - uslov za podizanje konkurentnosti

17.12.2019. 12:40 / Izvor: SRNA
Digitalna transformacija - uslov za podizanje konkurentnosti

Kalinovski navela je da GIZ podržava digitalizaciju i inovaciju malih i srednjih preduzeća u BiH, jer privatni sektor treba ovu vrstu infrastrukturne podrške.

Sporazum o saradnji na uspostavljanju mreže za digitalnu transformaciju privrede Republike Srpske u vrijednosti 10.000 eura po projektu potpisan je danas u Banjaluci i predstavlja jedan od preduslova podizanja produktivnosti i konkurentnosti domaće privrede, a biće sproveden kao pilot- projekat u 10 privrednih subjekata.

Sporazum su u Privrednoj komori Republike Srpske potpisali ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević, ministar privrede i preduzetništva Srpske Vjekoslav Petričević, predsjednik Privredne komore Srpske Borko Đurić, direktor banjalučkog Inovacionog centra Darko Gverić i menadžer projekta njemačke Organizacije za međunarodnu saradnju /GIZ/ Elen Kalinovski.

Rajčević je rekao novinarima nakon potpisivanja da će ovaj pilot-projekat, koji će se sprovoditi uz pomoć GIZ-a, značiti početak aktivnosti na uspostavljanju centra za digitalnu transformaciju privrede u Srpskoj i da je adresa za to Privredna komora Srpske.

"Ukoliko ovaj pilot-projekat, koji će trajati 15 mjeseci, zaživi u punom kapacitetu i ako budemo imali uspostavljen centar za digitalnu transformaciju privrede, to će biti drugi takav u regionu. Jedan postoji u Srbiji, drugi će biti u Srpskoj i ovo će voditi dugoročnom cilju koji je Vlada Srpske postavila, jer nema stabilnog društva bez visoko produktivne privrede, a toga nema bez digitalne transformacije", naveo je Rajčević.

On je pojasnio da digitalna transformacija, osim uvođenja tehnologije u proces proizvodnje i upravljanja resursima od poslovnog subjekta, podrazumijeva i promjenu svijesti - od osnivača kompanije do svih zaposlenih, a sve radi povećanja produktivnosti uz upotrebu tehnoloških alatki.

Rajčević je naveo da digitalna transformacija podrazumijeva i automatizaciju procesa, uštede, efikasnije upravljanje ljudskim resusrsima - sve što podrazumijeva moderna, efikasna poslovna praksa.

Petričević je naglasio da je potpisivanje ovog sporazuma značajno za privredu Srpske, da je proces digitalne transformacije najavljivan u ovoj godini, a biće omogućen privrednom subjektu koji se uključi u digitalnu transformaciju i prilagodi svoje poslovanje kako bi ostvario bolju produktivnost i konkurentnost radi uspješnijeg poslovanja.

"Mislim da ćemo kroz ovaj pilot-projekat dobiti dobre rezultate, jer iskustva iz Srbije pokazuju da je uspješnost tog projekta ostvarena sa više od 90 odsto i ne vidim razlog da se to ne desi i kod nas", rekao je Petričević.

On je dodao da će se nakon pilot-projekta ući u ozbiljniji i konkretniji proces digitalizacije privrede Srpske.

Đurić je naveo da će Privredna komora staviti svoje raspoložive kapacitete u realizaciju ovako važnog projekta, uz očekivanje da će u saradnji sa Centrom za digitalne transformacije Srbije osposobiti kadrove i konsultante koji će u preduzećima odabranim za pilot-projekat obaviti edukaciju zaposlenih za uspostaljanje digitalne transformacije.

"U okviru Privredne komore biće uspostavljen centar za digitalnu transformaciju, što je naša obaveza i šansa da kao asocijacija privrednika stvaramo uslove za dinamičniji razvoj kroz uvođenje novih tehnologija", rekao je Đurić.

On je podsjetio da u sektorima metalske i drvoprerađivačke industrije u izvjesnom smislu postoji digitalizacija, ali da nedostaje u ostalim segmentima kao što su marketing, skladištenje, upravljanje ljudskim resursima i drugim aktivnostima.

Gverić je dodao da se u preliminarnoj fazi ovog projekta radilo na istraživanju i poređenju rezultata u drvopreradi i metalskom sektoru sa rezultatima na terenu kada je proces i projekat pokrenut u Srbiji kako bi se mogle povući određene paralele.

Kalinovski navela je da GIZ podržava digitalizaciju i inovaciju malih i srednjih preduzeća u BiH, jer privatni sektor treba ovu vrstu infrastrukturne podrške.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti