Digitalnom transformacijom u procesu fiskalizacije možemo uštedjeti 200 mil. KM

02.10.2019. 17:42 / Izvor: Akta.ba
Digitalnom transformacijom u procesu fiskalizacije možemo uštedjeti 200 mil. KM

Bosna i Hercegovina je u digitalnom svijetu kada su upitanju inovacije i edukacije na 142 mjestu od 176 zemalja.

Bosna i Hercegovina je u digitalnom svijetu kada su upitanju inovacije i edukacije na 142 mjestu od 176 zemalja. Po digitalnom sadržaju smo 0,3 posto evropskog prosjeka, što bi značilo da vrlo malo učestvujemo u digitalnom sadržaju u Evropi, dok po digitalnoj spremnosti variramo oko 100-tog mjesta, rečeno je danas u Brčkom na panelu Vanjskotrgovinske komore BiH, „Digitalna transformacija“ koji je održan u okviru 2. Međunarodnog sajma poduzetništva i obrta "BOSP-EXPO“ 2019.

Haris Hadžialić iz firme GlobaIGPS je kazao kako smo jedina zemlja i regionu koja zaostaje u procesu digitalnih transpormacija iz razloga što ne investiramo.

„Radi se neplanski, a politika je upetljana tamo gdje ne bi trebala biti. Zadnje investicije u digirtalne transformacijebile su bile prije 10 godina“, kazao je Hadžialić, te naglasio kako ljudi koji upravljaju određenim procesima moraju početi shvaćati svoju odgovornosti i mjesto gdje rade, te pustiti struku struci.

Smatra kako bolji položaj ne možemo očekivati u narednih pet godina jer trebamo dostignuti nivo koji ima Evropa, a trenutno se nalazimo na nivou koji je ona imala prije 15 godina.

„Imamo upravu koja nije digitalizovana, a uprava je ta koja treba da digitalizuje sve ostale. 70 posto bh. firmi je u procesu neke digitalne transformacije, iako ne mogu da komuniciraju čak i sa komorskim sistemom BiH u digitalnoj formi“, kazao je Hadžialić.

Rekao je i kako firme nemaju podršku da bi ušle procesu digitalizacije, čak ne mogu da dobiju kredit jer banke u BiH ne mogu da razmišljaju na taj način.

U toku panela rečeno je i da nam je digitalna transformacija potrebna što prije, da se vlast mora natjerati da razmišlja digitalno jer na taj način možemo uštedjeti novac.

Čak 200 miliona KM nam može ostati ukoliko promijenimo sistem fiskalizacije. Također rečeno je i da ćemo digitalnom transformacijom dobiti i više poslovnih prilika, te  će nam i izvoz biti veći.

E.Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti