Dijaspora o investicijama u turistički potencijal Unsko-sanskog kantona

23.06.2018. 08:06 / Izvor: Fena
Dijaspora o investicijama u turistički potencijal Unsko-sanskog kantona

Organizatori poručuju da je konferencija otvorena za učešće predstavnicima institucija, privatnog sektora i predstavnicima udruženja.

Finalna agenda konferencije "Bosanskohercegovačka izvrsnost – uloga dijaspore u jačanju ekonomskih kapaciteta Bosne i Hercegovine", koja će 29. juna okupiti poduzetnike iz cijele zemlje i bosanskohercegovačke dijaspore, jučer je predstavljena u Bihaću. 

Organizatori konferencije Ekonomski fakultet Univerziteta u Bihaću i Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona poručuju da je ovaj skup samo početak mobilizacije ekonomskog potencijala bosanskohercegovačke dijaspore.

"Ovog ljeta će naš grad biti domaćin prve u nizu konferencija koje će se održati širom zemlje na temu uloge bosanskohercegovačke dijaspore. Prije svega želimo pokrenuti diskusiju o mogućim investicijama, sa fokusom na potencijal turizma koji Unsko-sanski kanton ima. Agenda koja je potvrđena, te brojni gosti i učesnici koji su već najavili dolazak iz zemlje i svijeta upućuju da ćemo napraviti važan iskorak ka promjeni odnosa prema ulozi dijaspore u jačanju ekonomskih kapaciteta naše zemlje", poručila je predsjednica Organizacionog odbora Konferencije Mirela Kljajić Dervić.

Navela je da će na konferenciji govoriti brojni poduzentici, pokretači različitih inicijativa koje su mobilizirale bosanskohercegovačku dijasporu.

"Želimo podijeliti pozitivne primjere iz drugih krajeva naše zemlje, iskoristiti ovaj događaj kao šansu da se predstave lokalni projekti i ostvari poslovna saradnja", dodala je Kljajić Dervić.

Konferenciju u Bihaću je podržao USAID Projekat “Diaspora Invest”, Privredna komora Unsko-sanskog kantona, Turistički klaster “Una”, BH Future Foundation i WWF Adria “Zaštićena područja za prirodu i ljude”.

Organizatori poručuju da je konferencija otvorena za učešće predstavnicima institucija, privatnog sektora i predstavnicima udruženja i inicijativa iz bosanskohercegovačke dijaspore, a rok za prijave je do 25. juna.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave