Dio autoputa Beograd - Sarajevo bit će gotov do 2022.

08.02.2021. 08:20 / Izvor: RTRS
Dio autoputa Beograd - Sarajevo bit će gotov do 2022.

Nije poznato da li će se kroz Federaciju, od Brčkog do Tuzle, autoputem ili brzom saobraćajnicom.

Dio autoputa Beograd - Sarajevo od Kuzmina do Sremske Rače bit će završen do kraja 2022. godine. Na proljeće počinju i radovi od Rače do Bijeljine. Izgradnja najzahtjevnijeg dijela mosta na Savi u dužini od 1320 metara koji će se sastojati od betonskih konstrukcija i na lijevoj i na desnoj obali Save, odvija se planiranom dinamikom.

Na jednoj obali Save privode se kraju radovi na donjem stroju, na drugoj obali vrše se pripreme. Na lijevoj obali Save u toku je izgradnja riječnih stubova, izgrađeno je brdo koje će služiti za naguravanje čelične konstrukcije, jedinstven poduhvat po evropskim standardima. Na sredini rijeke Save neobična slika.

"Praktično, ogradili smo jedan dio rijeke Save, otimamo ga od vode i zaga se formira tako što se napravi jedan odbrambeni sistem od vode, zatim se izvrši podvodno betoniranje da bismo došli do nekog nivoa gdje u budućnosti treba sa suhog da radimo kada se to završi. Onda se ispumpava voda, praktično, i radi zaštitni čelični pojas kako bi konstrucija izdržala nalet vode rijeke Save, istakao je Dragan Јocić, nadzorni organ ЈP "Putevi Srbije" za  RTRS.

Na gradilištu je svakodnevno 350 radnika turske kompanije "Tasyapi".

"Kada se osuši voda radi se završni sloj betona i praktično kao da smo na obali i takvi radovi se vrše dalje, formira se greda stub, izlazimo iz rijeke Save. Kada se završi, sve ovo što vidite će biti srušeno i ostaće stubovi u vodi", pojasnio je Јocić.

Prema ranijem dogovoru, most na Savi i dionicu auto-puta Rača- Bijeljina finansirat će Vlada Srbije.

" Jedan od osnovnih problema kod izgradnje bilo kojeg objekta, pogotovo autoputa i definisanja trase i eksproprijacije, što se tiče ovog dijela to je završeno, slijedi izbor izvođača radova", rekao je Vojin Mitrović, ministar transporta i komunikacija.

Zajednički granični prelaz bit će izgrađen na strani Srbije.

U dijelu autoputa koji prolazi kroz Republiku Srpsku, Rača –Bijeljina –Brčko prema Vukosavlju, trasa je poznata, rješavaju se imovinsko-pravni odnosi.

Međutim, nije poznato da li će se kroz Federaciju, od Brčkog do Tuzle, autoputem ili brzom saobraćajnicom. Druga varijanta je Tuzla – Žepče, pa bi do spajanja došlo na Koridoru 5C. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti