Dioničari Aluminija ne pristaju na dokapitalizaciju

05.05.2014. 12:18 / Izvor: Dnevni list
Dioničari Aluminija ne pristaju na dokapitalizaciju

Plan dokapitalizacije Aluminija d.d. Mostar u četvrtak će biti prezentiran vlasnicima poduzeća, no već sada je poznato kako mali dioničari neće pristati na “dokapitalizaciju kakvu su smislili Vlada FBiH i nova Uprava Aluminija”.

Plan dokapitalizacije Aluminija d.d. Mostar u četvrtak će biti prezentiran vlasnicima poduzeća, no već sada je poznato kako mali dioničari neće pristati na “dokapitalizaciju kakvu su smislili Vlada FBiH i nova Uprava Aluminija”. Ovo nam je potvrdio predsjednik Udruge malih dioničara “Aluminijaš” Samir Anić koji tvrdi kako bi dokapitalizacija koja je planirana obezvrijedila dionice.

Dioničari zapostavljeni

"Naše stajalište je da nema dokapitalizacije na taj način. Uzeli su nam 20 posto i neka sada uzmu 20. Novac koji je ukraden sada treba nadomjestiti dokapitalizacijom i na našu štetu. Ne može to tako. Takva dokapitalizacija nam ne treba i u nju ne treba pustiti ljude o kojima se govorilo da će biti pozvani sudjelovati", kaže Anić. Podsjetimo, ministar energetike, rudarstva i industrije Erdal Trhulj prilikom iznošenja ideje o dokapitalizaciji kazao je kako se plan prvo treba predstaviti najvećim suradnicima Aluminija – Glencoru, TLM-u i FEAL-u.

Anić s druge strane tvrdi kako bi dioničari podržali bilo koga drugog, odnosno neovisnog, tko dođe sa željom uložiti u poduzeće 100 milijuna maraka i dali bi mu sve vodeće funkcije u poduzeću. “Oni koji su do sada izvlačili novac iz kombinata ne smiju biti pozvani na sudjelovanje u procesu dokapitalizacije”, ističe Anić. Smatra kako se ni o čemu, pa ni o dokapitalizaciji, ne bi smjelo odlučivati bez njih, jer su vlasnici 44 posto kapitala, a ako bude suprotno, podizat će se ponovno kaznene prijave jer za njih nitko, pa ni Vlada, nije veći od zakona.

Udruzi “Aluminijaš” ne bi bio prvi put da podigne kaznenu prijavu. Do sada su podnijeli prijave protiv bivših uprava i nadzornih odbora jer smatraju da svi koji su napravili gubitke trebaju vratiti novac u tvornicu, a ne da se to prebija preko leđa dioničara, radnika ili državnog proračuna. Anić je iznio i niz optužbi na račun novog v.d. direktora Nikice Ljubića. Tvrdi kako je Ljubić navodno povezan s pojedinim privatnicima koji rade za Aluminij te ga je optužio, kao i Vladu FBiH, da ignorira dioničare i ne želi čuti njihov stav.

Anić na kraju poručuje kako dioničari imaju plan ozdravljenja poduzeća te kako im novac vlasti nije potreban, nego im je potrebna dobra volje u vidu odobravanja reprograma za struju i deblokade računa poduzeća.

Vlada za dokapitalizaciju

S druge strane federalna Vlada u više navrata poručila je kako će se aktivno uključiti u sve razgovore oko Aluminija, ali kako ne mogu i ne smiju diktirati cijene struje. Pored brojnih kritika na račun ideje o dokapitalizaciji koja je stigla iz federalne Vlade, resorni ministar Erdal Trhulj ranije nam je kazao kako smatra da je to za sada jedino rješenje jer je Aluminiju potreban zdrav kapital. Trhulj, po čijem nalogu će biti održan i sastanak u četvrtak, smatra kako s dokapitalizacijom treba upoznati vodeće tvrtke koje posluju s Aluminijem te kako sav teret duga ne može preuzeti Vlada koja nije ni bila vlasnik poduzeća u vremenu kada je većina duga nastala.

Podsjetimo kako je kriza u Aluminiju nastala padom cijene metala na svjetskom tržištu, odnosno 2011., a problemi su eskalirali u prošloj godini od kada se bilježe ogromni gubici i dugovi u poduzeću. Računi Aluminija više puta su u zadnjih pola godine blokirani, a zadnja blokada koju je izvelo više tvrtki i javnih poduzeća traje već skoro dva mjeseca. Dugovi poduzeća su veći od 200 milijuna maraka, a najveći dug je prema Elektroprivredi HZ HB. Umjesto da se radi na sanaciji dugova i izvlačenju nekadašnjeg giganta iz krize, vlasnici poduzeća i razni lobiji oko njega već pola godine samo rade na smjeni i postavljanju kadrova, o čemu svjedoči podatak da su u posljednjih pola godine na direktorskoj fotelji sjedila četiri čovjeka. Za kadrovske izmjene definitivno više nema vremena jer, ako se ovaj mjesec ne deblokiraju računi, Aluminij će morati početi gasiti ćelije. Vlasnici poduzeća, Vlada FBiH, mali dioničari i Vlada RH, u idućim danima trebaju definitivno donijeti odluku – žele li opstanak aluminijske industrije i razvoj Hercegovine ili žele gašenje mostarskog giganta i financijsku propast hercegovačkih poduzeća.

Slovencima plaćaju struju unaprijed

Zadnjih dana u javnosti su se pojavile informacije kako je slovenska tvrtka GEN-I, od koje Aluminij kupuje dio struje, zaprijetila isporukom struje ukoliko se ne izmire računi. Anić kaže kako je problem sa Slovencima riješen jer im je račun plaćen metalom. I iz GEN-I-ja koji smo kontaktirali potvrdili su kako nemaju neizmirenih računa od Aluminija.

Tjana Kozlin, glasnogovornica predsjednika Upravnog odbora GEN-I-ja, kazala je za naš list kako je ugovor o opskrbi električnom energijom između Aluminija d.d. Mostar i GEN-I-ja d.o.o. Sarajevo potpisan u srpnju 2013. vrijedio od 1. kolovoza 2013. do 31. prosinca 2013. Na naše pitanje je li ostalo ikakvih dugovanja za to razdoblje, Kozlin kaže kako je ugovor u potpunosti ispoštovan s obje strane.

"Što se tiče ovog ugovora, ne postoje više nikakve nepodmirene obveze niti s jedne od ugovornih strana", kazala nam je Kozlin. Govoreći o ugovoru koji se tiče opskrbe električne energije koji je trenutačno na snazi između ugovornih strana, iz kompanije GEN-I navode kako je “isporuka po tom ugovoru dogovorena pod uvjetom plaćanja unaprijed”.

"To znači da u ovom trenutku ne postoji nepodmirena financijska obveza za izvršene isporuke od kupca, odnosno Aluminija d.d. Mostar", kazala je Kozlin.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti