Direktna avio linija između Dubaija i Sarajeva privukla bi poslovne ljude

02.11.2013. 09:49 / Izvor: eKapija.ba
Direktna avio linija između Dubaija i Sarajeva privukla bi poslovne ljude

Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo zbog aktivnosti institucija i fondova iz UAE koje su pokrenute nakon njegove posjete UAE u martu ove godine, naročito zbog iskazanog interesa „Abu Dhabi Fonda za razvoj“.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija sastao se 1. novembra 2013. godine u Sarajevu sa ministricom međunarodne saradnje i razvoja Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Lubnom Al Qasimi.

 Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo zbog aktivnosti institucija i fondova iz UAE koje su pokrenute nakon njegove posjete UAE u martu ove godine, naročito zbog iskazanog interesa „Abu Dhabi Fonda za razvoj“ za investiranje u projekte kao što su evropski Koridor 5C, Termoelektrana Kakanj - izgradnja termoenergetskog bloka 8 i Termoelektrana Tuzla - izgradnja termoenergetskog bloka 7, te interesa „Abu Dhabi investicijskog fonda“ za finansiranje kapitalnih projekata u BiH, posebno u oblasti infrastrukture.

U vezi s navedenim izrazio je nadu da će saradnja u narednom periodu biti intenzivirana što će rezultirati dobrim vijestima kada je u pitanju saradnja BiH i UAE na polju ekonomije.

On je zamolio ministricu Al Qasimi za podršku MVP-u BiH i drugim bh. institucijama kako bi Vlada UAE olakšala i ubrzala dostavu projekata iz BiH finansijskim i investicijskim institucijama UAE, kao i svim investitorima u UAE koji su zainteresirani za ulaganja u BiH. U tom smislu naglasio je da bi otvaranje Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata u Sarajevu bilo od zajedničkog interesa.

Lagumdžija je ukazao na potrebu što skorijeg potpisivanja Sporazuma o podsticanju i zaštiti investicija, kao i Sporazuma o trgovini, ekonomskoj i tehničkoj saradnji između BiH i UAE koji će poslužiti kao osnova za uspostavljanje Mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju, trgovinu i tehničku saradnju dvije zemlje. Ocijenivši da je navedeno od ključnog značaja za razvoj ekonomske i trgovinske saradnje izrazio je spremnost Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da učini sve kako bi navedeni sporazumi što prije prošli potrebne procedure.

Tokom razgovora ukazano je na potrebu daljnjeg intenziviranja razmjene bilateralnih posjeta, a naročito susreta privrednika, te razmotrena mogućnost stvaranja bescarinske zone u BiH (DP World Company) i uspostavljanja direktne avionske linije između Dubaija i Sarajeva, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti