Direktna nabavka vakcina za besplatnu imunizaciju oslobođena indirektnih poreza

04.03.2021. 13:36 / Izvor: Akta.ba
Direktna nabavka vakcina za besplatnu imunizaciju oslobođena indirektnih poreza

To će olakšati nadležnim ministarstvima u oblasti zdravstva i nadležnim zdravstvenim ustanovama da samostalno nabave lijekove – vakcine.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o dopunama Odluke o oslobađanju od obračuna i plaćanja indirektnih poreza i njihovom povratu ako su plaćeni na opremu i sredstva koja doniraju domaći i međunarodni subjekti za potrebe prevencije, suzbijanja i otklanjanja epidemije prouzrokovane virusom korona.

Dopunama Odluke omogućava se svim nadležnim javnim tijelima u FBiH,RS, i Brčko Distriktu BiH da za direktnu nabavku lijekova za liječenje zarazne bolesti Covid-19, kojima će se provoditi masovna imunizacija stanovništva na besplatnom osnovu, budu oslobođeni plaćanja indirektnih poreza, uz izdavanje potvrde javnih tijela u BiH, nadležnih za područje zdravstva da su lijekovi nabavljeni u nekomercijalne svrhe (besplatna i dobrovoljna imunizacija).

To će olakšati nadležnim ministarstvima u oblasti zdravstva i nadležnim zdravstvenim ustanovama da samostalno nabave lijekove – vakcine za liječenje zarazne bolesti Kovid-19, kako bi se provela besplatna masovna imunizacija stanovništva u BiH.

Ministarstvo civilnih poslova još je 18. septembra prošle godine potpisalo Ugovor o nabavci vakcina putem Kovaks mehanizma, a prethodno i Sporazum o međusobnim pravima i obavezama, ali nijedna vakcina putem Kovaks mehanizma još nije stigla u BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti