Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Direktor BH Telecoma: Privatizacija nije rješenje

29.06.2021. 13:50 / Izvor: Federalna.ba

U posljednjih pet godina ukupan prihod sektora telekomunikacija je u padu, a u izvještaju MMF-a je ukazano da vrijednost telekoma u Federaciji opada te da bi održivost njihovih poslovnih modela mogla biti dovedena u pitanje u dužem roku, kazao je generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman za Federalnu televiziju.

Kahriman ističe da su tome doprinijeli liberalizacija tržišta, konkurencija, sve što je za krajnje korisnike jako dobro i pozitivno.

"Također i neki globalni trendovi, uloga i uticaj svjetskih OTT igrača koji iz godine u godinu uzimaju sve veći dio kolača. Ono što je fakt da telekom operateri u svijetu imaju mogućnost izbora - da se transformišu, da prepoznaju potrebe tržišta, trendove, da prolaze putovanje od tradicionalnog komunikacijskog servis provajdera u savremene digitalne kompanije, ili da ne čine ništa i propadnu. BH Telecom se transformiše. Pokrenuli smo niz kapitalnih projekata u smislu digitalne transformacije. Mislim i na tehnološke projekte, ali i organizacione. BH Telecom prolazi svoj put tranformacije i postaje savremena digitalna kompanija", navodi on.

Smatra da rješenje nije privatizacija.

"To je i neko opšte raspoloženje kada je u pitanju Vlada FBiH i konkretno premijer Novalić. BH Telecom je za prvi kvartal ove godine ostvario dobit veću nego prošle godine za šest mjeseci. Ostvarujemo i povećanje prihoda i rekao bih pozitivne trendove. BH Telecom je 2014. godine izuzet iz Zakona o javnim nabavkama."

Smatra da telekomunikacijske usluge u BiH, ako ih poredimo sa cijenama u zemljama EU, nisu skupe.

"Rekao bih da su prilagođene tržištu, tržišnim prilikama i potrošačkoj korpi krajnjeg korisnika i sve . Ukidanje rominga nas raduje jer će omogućiti našim korisnicima mnogo veću slobodu korištenja mobilne telefonije i mobilnog interneta u zemljama zapadnog Balkana", zaključio je Kahriman.

 

PODIJELI:

TAGOVI:

BH Telecom

Sedin Kahriman

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti