Direktor Del Investa priznao krivnju za poreznu utaju

08.12.2020. 10:37 / Izvor: Akta.ba
Direktor Del Investa priznao krivnju za poreznu utaju

Optuženi je nezakonitu imovinsku korist, već uplatio na račun budžeta BiH, što je bio uvjet tužiteljstva za zaključivanje sporazuma.

Optuženi Delić Zoran (1967.) direktor i odgovorna osoba u pravnoj osobi DEL INVEST d.o.o. Banja Luka, koji je lišen slobode na temelju međunarodne tjeralice i izručen u BiH, u potpunosti je u prisutnosti odvjetnika, priznao krivnju za kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovina. 

Sukladno sporazumu, tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, za optuženog je predložio kaznu zatvora u trajanju od 1 godine, kao sporednu kaznu novčanu kaznu od 2000 KM, te oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 55.854 KM.

Optuženi je nezakonitu imovinsku korist, već uplatio na račun budžeta BiH, što je bio uvjet tužiteljstva za zaključivanje sporazuma.

 Predviđena kazna je srazmjerna sa ulogom i odgovornošću optuženog u izvršenju kaznenog djela. 

Potpisivanjem sporazuma optuženi se odriče prava na suđenje, te prava na žalbu na presudu koju mu na temelju sporazuma izrekne Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti