Direktor i suvlasnik preduzeća prijavljeni za utaju više od 100.000 KM

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Direktor i suvlasnik preduzeća prijavljeni za utaju više od 100.000 KM

04.04.2019. 11:23 / Izvor: SRNA

Poreska uprava Republike Srpske podnijela je banjalučkom Okružnom javnom tužilaštvu izvještaj protiv direktora i suvlasnika preduzeća "Agrokom VD" iz Srpca zbog sumnje da su utajom poreza i doprinosa oštetili budžet Srpske za 101.910 KM.

Iz Poreske uprave Srpske saopšteno je da je izvještaj podnesen protiv direktora čiji su inicijali S.D. i suvlasnika čiji su inicijali N.V. iz Srpca.

Oni su osumnjičeni da su od 2012. do 2017. godine izbjegli da evidentiraju ostvareni prihod u iznosu od 1.019.104 KM, čime su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa u iznosu do najmanje 101.910 KM.

"Ova lica su osumnjičena da su izbjegla plaćanje poreza dajući lažne podatke u poreskoj prijavi i godišnjim finansijskim izvještajima o svom stečenom oporezivom prihodu tako što u poslovnim knjigama nisu evidentirala stvarni prihod od prodaje traktora na domaćem tržištu, već su prikazala samo djelimičan prihod, a razliku zadržali za sebe", navedeno je u saopštenju.

S.D. i N.V. su osumnjičeni da su prodavali traktore po cijenama većim nego što su evidentirali u poslovnim knjigama i fakturama izdatim kupcima, a ukupna razlika od 1. novembra 2011. do 1. maja 2017. godine, koji je obuhvaćen kontrolom Poreske uprave, iznosi 1.019.104 KM.

"Na taj iznos nisu obračunate i plaćene poreske obaveze u iznosu od 101.910 KM, za koliko je i oštećen budžet Srpske", navedeno je u saopštenju.

Iz Poreske uprave su naveli da su prilikom rada na ovom predmetu inspektori Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove uzeli više od 200 izjava od kupaca traktora, te da će rad na ovom predmetu biti nastavljen. 

PODIJELI:

TAGOVI:

utaja

Agrokom VD

utaja poreza

fakture

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti