Direktori FENA-e I XINHUAE potpisali memorandum o saradnji

20.10.2014. 14:08 / Izvor: Fena
Direktori FENA-e I XINHUAE potpisali memorandum o saradnji

Direktori su se saglasili da je potpisivanje ovog memoranduma početak novog poglavlja u saradnji između dvije agencije jer su obje agencije danas suočene s velikim izazovom pojave novih medija

Generalni direktor Regionalnog ureda Novinske agencije Xinhua za Evropu Wang Chaowen posjetio je danas Federalnu novinsku agenciju (FENA) gdje je s direktorom FENA-e Farukom Borićem potpisan Memorandum o saradnji između dvije novinske agencije.

Direktori su se saglasili da je potpisivanje ovog memoranduma početak novog poglavlja u saradnji između dvije agencije jer su obje agencije danas suočene s velikim izazovom pojave novih medija zbog čega je važno fokusirati se na takve izazove posebno kada su u pitanju nove tehnologije.

Borić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je ovakav medijski stručnjak svjetskog renomea posjetio Bosnu i Hercegovinu.

Najavio je da će saradnja biti nastavljena u smislu organiziranja foruma u Sarajevu sljedeće godine koji bi trebao okupiti stručnjake iz oblasti medija i politike iz obiju zemalja.

Chaowen je naglasio da je osnovni cilj današnjeg sastanka preciziranje načina saradnje u oblasti novih medija te je predložio da se između dvije agencije dogovori razmjena fotoservisa te razmjena u drugim oblicima novih medija od čega će obje agencije imati koristi.

Podsjetio je da će sljedeće godine biti obilježene dvije važne godišnjice i to dvadeset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između BiH i Kine te 70 godina od pobjede nad fašizmom te je predložio da se u svjetlu tih godišnjica organizira skup da bi se proširio uticaj agencija kako u Evropi, tako i u Kini.

U septembru je pokrenut engleski servis Xinhua za Evropu, a Chaowen smatra da je to dobra prilika da čitaoci tog servisa vide priče koje objavljuje FENA i obratno te je pozvao delegaciju FENA-e da posjeti njegov ured u Briselu.

Protokolom posjete BiH predviđeno je da Chaowen posjeti i Udruženje "Bosansko-kinesko prijateljstvo" te održi predavanje na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu o temi "Novi mediji: Iskustva i mogućnosti u globaliziranom svijetu".

Prije obnašanja dužnosti direktora Regionalnog ureda Novinske agencije Xinhua za Evropu Wang Chaowen je bio generalni direktor Regionalnog ureda novinske agencije Xinhua u Africi.

Chaowen je novinar s dugogodišnjim iskustvom u raznim zemljama, uključujući i ratna područja, a 2013. godine osvojio je nagradu za poseban doprinos UNEP-a (Program Ujedinjenih naroda za okoliš).

Novinska agencija Xinhua je državna novinska agencija Narodne Republike Kine, koja ima globalnu mrežu za izvještavanje, emitira između 10 i 14 hiljada vijesti dnevno te oko 1.500 fotografija i dijagrama. Raspolaže s 2.800 slobodnih fotografa širom svijeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti