Direktori hrvatskih i srpskih firmi osumnjičeni za prevare "teške" 7,6 miliona kuna

28.04.2021. 08:37 / Izvor: HINA
Direktori hrvatskih i srpskih firmi osumnjičeni za prevare 'teške' 7,6 miliona kuna

Policija je jučer prijavila deset direktora hrvatskih i srpskih kompanija koje sumnjiči da su poreznim prevarama i lažnim knjiženjima oštetili budžet Hrvatske.

Policija je jučer prijavila deset direktora hrvatskih i srpskih kompanija koje sumnjiči da su poreznim prevarama i lažnim knjiženjima oštetili budžet Hrvatske za najmanje 7,6 miliona kuna.

Kriminalističkim istraživanjem u kojem su, pored osječkog PNUSKOK-a, učestvovali policajci Službe za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta Osijek te uposlenici Porezne uprave Ministarstva finansija, obuhvaćeno je četvero državljana Srbije i šest državljana Hrvatske starosti između 23 i 57 godina koji su bili direktori u sedam trgovačkih društava sa sjedištem u Vukovarsko-srijemskoj županiji, prenosi Hina.

Uprava policije je precizirala da su 53-godišnji direktor te 48-godišnja i 33-godišnja administrativna radnica kompanije iz Trpinje, od januara do kraja decembra 2017. godine, lažno prijavili pravo na odbitak pretporeza od najmanje 2,4 miliona kuna.

Ostale prijavljene osobe sumnjiči se da su kao direktori kompanija iz Trpinje, Strizivojne, Vukovara, Markušice, Karadžićeva, Tenje i Ivankova za firmu 53-godišnjaka upotrijebili ulazne račune svojih firmi kako bi lažno proknjižili otkup žitarica i uljarica u vrijednosti od 12,5 miliona kuna. Time su, ističe tužiteljstvo, oštetili državni budžet za najmanje 5,2 miliona kuna.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru podnijeli poseban izvještaj, kao nadopunu kaznene prijave Porezne uprave, objavila je Hina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti