Direktorica MMF-a: Rast ekonomije veći od očekivanog

31.03.2021. 09:21 / Izvor: Agencije
Direktorica MMF-a: Rast ekonomije veći od očekivanog

Svjetska ekonomija raste bržim tempom od 5,5 posto koji je bio predviđen početkom godine, rekla je Georgijeva.

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva izjavila je na skupu u Washingtonu da su izgledi za globalni privredni rast postali realniji od januara zahvaljujući američkom paketu pomoći od 1.900 milijardi dolara.

No, upozorila je da bi neujednačen napredak u suzbijanju pandemije mogao ugroziti ekonomske dobitke.

Ona je rekla da će ekonomska prognoza koju će MMF objaviti sljedeće sedmice pokazati da svjetska ekonomija raste bržim tempom od 5,5 posto koji je bio predviđen početkom ove godine, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

U govoru u američkom nevladinom Vijeću za vanjske odnose, navela je da su glavni razlozi za bolju prognozu paket pomoći od 1.900 milijardi dolara, koji je američki predsjednik Joe Biden odobrio 11. marta i rast povjerenja zbog vakcinacije u mnogim naprednim ekonomijama.

Georgijeva je konstatovala da su državne vlasti širom svijeta preduzele vanredne mjere u proteklih godinu, uključujući ukupno 16.000 milijardi dolara pomoći i masovno ubacivanje svježeg novca.

Zemlje zaostaju za SAD-om i Kinom

Bez tog brzog odgovora, prošlogodišnji privredni pad bio bi tri puta gori, procijenila je Georgijeva.

Međutim, ona je upozorila da se izgledi ekonomije svijeta "opasno razilaze" jer se oporavljaju različitom brzinom koju daju dvije glavne ekonomije – SAD i Kina, dok druge zemlje zaostaju.

Ekonomisti predviđaju da bi privreda SAD-a mogla ove godine porasti za šest do sedam posto, što bi bilo najviše još od 1984. godine.

Rekla je da zemlje u razvoju i zemlje sa niskim prihodima ionako imaju ograničene snage u borbi protiv krize i da su veoma pogođene padom turizma i drugih sektora teško narušenih pandemijom.

Ona je rekla da MMF procjenjuje da brži napredak po okončanju zdravstvene krize može dodati skoro 9.000 milijardi dolara svjetskom BDP-u do 2025. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti