DISTI proslavio jubilej: Okosnica razvoja IT tržišta u BiH i regiji

22.11.2012. 15:22 / Izvor: eKapija.ba
DISTI proslavio jubilej: Okosnica razvoja IT tržišta u BiH i regiji

Po tvrdnjama stručnjaka, da bi ste postali ekspert u svojoj oblasti, neophodno je da imate barem 10 godina iskustva. Bilo to tačno ili ne, činjenica je da je 10 godina dovoljno dug period da steknete profesionalnu zrelost. Tek nekolicina IT kompanija na našem tržištu može se pohvaliti 10 godišnjim iskustvom u implementiranju tehnoloških novina i naprednih rješenja iz oblasti informacijskih tehnologija. Jedna od njih je sarajevska kompanija Disti koja je prošle sedmice proslavila upravo 10 godina poslovanja.

U ovom periodu implementirali su veliki broj ozbiljnih projekata i stekli reference kojih se ne bi postidile ni velike svjetske kompanije.

Kompanija Disti danas spada u najozbiljniji BH sistem integratore sa specijalističkim kompetencijama za implemantacije modernih IT tehnologija. Iako sa sjedištem u Sarajevu, Disti svoje projekte odavno implementira širom regije, van granica Bosne i Hercegovine. Sa partnerima poput Dell-a, Allied Telesyn-a, Palo Alto Networks, EMC, F-Secure, Ruckus Wireless i drugima predstavlja okosnicu razvoja IT segmenta tržišta u BiH i šire.

Povodom jubileja, 10 godina uspješnog poslovanja, kompanija DISTI je za svoje dugogodišnje partnere organizovala centralni događaj na kojem je, pored prezentacija tehnoloških dostignuća za partnere, prezentovala i rezultate rada u posljednih 10 godina i ključne prekretnice u povijesti kompanije. Konferenciji je prisustvovalo više od 120 ljudi iz velikih kompanija poput Al Jazeera-e Balkans, Atlantic grupe, Violete, Energoinvesta, predstavnika vlade i vladinih organizacija sa svih nivoa, predstavnika Fakulteta informacijskih tehnologija, bankarskog sektora BBI Banke, Centralne banke BiH i dr.

Pozdravljajući goste, osnivač i direktor kompanije Almir Žerić prije svega je istakao da ih zanima da budu sjajni u onom što rade, da obezbijede sjajno mjesto za rad, da pružaju izvanrednu uslugu svojim klijentima, da imaju izvrsne odnose sa dobavljačima, da daju veliki doprinos zajednici u kojoj žive i rade, te da pronađuo sjajan način kako će živjeti.

"Svaki čovjek sa takmičarskim instinktom - a poduzetnici su takvi po definiciji - doći će u nekoj fazi postajanja firme u iskušenje da krenu u ostvarivanje rasta. Finansijski rezultati uostalom su pokazatelj uspjeha. Lako je upasti u zamku razmišljanja da ćete ako postignete rast, postići i uspjeh. Tako imate dojam da pobjeđujete, a ko ne voli pobijediti? Uz to, ako vas zaokupi igra rasta, to će ublažiti jednu od najslabijih od svih uočenih i najpodcjenjenijih opasnosti pri izgradnji firme - dosadu. Kada se jednom odmaknete od faze pokretanja i rasta suočeni ste s vrstom upravljačkih zadataka koje mnogi poduzetnici smatraju, iskreno, dosadnim", kazao je Žerić, smatrajući da su nekako u ovih 10 godina izbjegli tu zamku i da ih spašava njihova strastvenost prema IT-u.

"Toliko volimo ono čime se bavimo i što radi naša firma - toliko smo odlučni nastaviti raditi. Poput mnogih firmi moramo ploviti morem punim prilika, iskušenja, odvraćanja pažnje i opasnosti. Ljubav prema IT-u je naš putokaz. Čak iako nekad odlutamo i napravimo egzibiciju, ljubav prema poslu pokazuje nam kako se vratiti. Zato smo odlučni da budemo izvrsni, a ne veliki", zaključio je direktor Disti-ja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti