Distrikt Brčko stvara bolji ambijent za investitore

10.01.2008. 09:22 / Izvor: Dnevni Avaz
Distrikt Brčko stvara bolji ambijent za investitore

Vlada Brčko Distrikta još nije sumirala rezultate ulaganja u ovu lokalnu zajednicu u 2007. godini, ali šef Odjela za privredni razvoj u Vladi Distrikta Adnan Drapić kaže da se radi o nekoliko desetina miliona maraka.

"Možemo biti zadovoljni kada se radi o ulaganju u Distrikt u prošloj godini. No, o kolikom se iznosu tačno radi, znat ćemo tek u narednih nekoliko dana. Također, zadovoljni smo i kada je u pitanju zapošljavanje, jer se u entitetskim penzionim fondovima lani prijavilo 1.468 novih radnika" kazao je Drapić.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu očekuje se novo zapošljavanje u tržnom centru FIS Vitez, koji je već raspisao konkurs za oko 200 radnika. Vlada razmatra i poslovnu inicijativu "Robota" iz Sarajeva, a javljaju se i druge kompanije zainteresirane za ulaganja na području Distrikta.

"U ovoj godini prioritet Vlade je obezbjeđivanje poslovnog ambijenta za ulaganje domaćih i stranih investitora. Projekt "Vindije" iz Varaždina je također među prioritetima, a planirano je da bude realiziran za tri-četiri godine s ulaganjem od 70 miliona eura i zapošljavanjem oko 900 radnika" istakao je Drapić.

Pogon za proizvodnju obuće u Brezovom Polju nadomak Brčkog otvorit će i bijeljinski "Dimex", koji će zaposliti oko 50 radnika.

Vlada će se ove godine baviti i stečajnim postupcima i pokušati uvezivati radni staž onima koji su ostali bez posla.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti