Dizajn i tehnologija u drvopreradi prvi model dualnog obrazovanja u BiH

19.09.2019. 09:55 / Izvor: Fena
Dizajn i tehnologija u drvopreradi prvi model dualnog obrazovanja u BiH

Time će zenički univerzitet, kako je za Fenu izjavio prof. dr. Darko Petković, postati i prvi bh. univerzitet koji će realizirati model dualnog obrazovanja.

Evropska komisija u Briselu odlukom iz augusta ove godine podržala je Univerzitet u Zenici (UNZE) u realizaciji EU-Erasmus+ programa "Jačanje kapaciteta za implementaciju dualnog obrazovanja u sekoru visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini".

Time će zenički univerzitet, kako je za Fenu izjavio prof. dr. Darko Petković, postati i prvi bh. univerzitet koji će realizirati model dualnog obrazovanja.

"Na pripremi dualnog modela obrazovanja intenzivno smo radili posljednjh nekoliko godina, a kao pilot projekt ove godine krenut će na Odsjeku dizajna i tehnologije u drvopreradi, koji je otvoren na Mašinskom fakultetu u Zenici", ističe Petković, koji je i direktor Centra za inovativnost i poduzetništvo tog univerziteta.

Zenički se profesor već dugo godina bavi pomenutom temom, a svoje je radove izložio na mnogim međunarodni skupovima te je bio i uvodničar na skupu u albanskom Skadru. Napominje kako su UNZE, Centar te Mašinski fakultet aplikaciju za taj projekt izradili još 2018. godine.

"Na žalost, zbog nepostojanja zakonske legislative, ali i nekih drugih razloga, naš će studij u prvoj fazi ići kao kooperativni model studija te okrenut maksimalno privrednim resursima regiona i poslovnim sistemima. Planirano je da do kraja realizacije projekta Erasmus+, transferom dobre prakse iz EU i regiona, on bude podignut na dualni model obrazovanja", objašnjava Petković.

Razlog tome je, kako kaže, nepostojanje zakona o dualnom obrazovanju, zatim problem nedefinisanja izbora asistenata iz prakse, neizgradnja BH Biesse trening centra… zbog čega će i nosilac tog projekta, a kojeg je osmislio UNZE, biti Univerzitet iz Novog Sada, odnosno Ekonomski fakultet tog univerziteta.

"Projekt je planiran za realizaciju u naredne tri godine, a pored transfera dobre prakse UNZE očekuje i dobijanje solidne opreme te uspostavljanje još bolje saradnje sa eminentnim inostranim partnerima", istaknuo je on.

Petković naglašava da je dualni model studija već prisutan u srednjem obrazovanju u BiH, a u visokoškolskom sektoru uglavnom se nije pojavljivao. Izuzev na zdravstvenim studijima, koji su na to bili primorani vrlo strogom regulativom EU, a koja je podrazumijevala drastične izmjene nastavnog plana i programa i veliki broj praktičnih sati. I u tom sektoru, napominje on, UNZE je bio lider u BiH.

Pokazali su, kaže on, kako je "zapadnu praksu i rad" moguće realizovati i u našim visokoškolskim organizacijama pa je za očekivati da će slični rezultati biti postignuti i kada je u pitanju Mašinski fakultet i studij Dizajna i tehnologije u drvopreradi (DTD).

"Nastavni plan i program ovog studija, koji od ove akademske godine kreće na UNZE, već je dizajniran po modelu dualnih studija na sličnim fakultetima u Bernu, Hanoveru, Rosenheimu i Trstu", ističe Petković.

On napominje kako svjetski poznata kompanija Siemens, na primjer, koja zapošljava više od 60.000 inženjera, zapošljava skoro 60 posto kadra iz dualnog sistema i strukovnih studija, a samo 40-ak posto iz akademskih studija.   

Osim Univerziteta iz Novog Sada te UNZE-a, u realizaciji ovog Erasmus + projekta sudjelovat će još i FH Joanneum Gesellschaft Graz iz Austrije, Duale Hochschule Baden-Wurttemberg&DHBW iz Njemačke, IMH Dual Engineering University School Bilbao –Španija, Univerzitet u Istočnom Sarajevu - Ekonomski fakultet Brčko, Univerzitet u Sarajevu - Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, Sveučilište u Mostaru - Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike, zatim resorna ministarstva po kantonima univerziteta učesnika i Republike Srpske, privredne komore FBiH i RS, WUS Austria Graz i BIT Alijansa BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti