Dizdarević o javnim nabavkama Gerontološkog centra: Krov "popravljali" kroz tri postupka

10.05.2021. 14:26 / Izvor: Akta.ba
Dizdarević o javnim nabavkama Gerontološkog centra: Krov 'popravljali' kroz tri postupka

Zastupnica traži da se provrde nadzor i ispita postupanje ove Ustanove.

Nakon više anonimnih pisama vezanih za rukovođenje KJU Gerontološkim centrom, a naročito provedenim javnim nabavkama, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Neira Dizdarević, zatražila je nadležne da "provede nadzor i ispitaju postupanje KJU Gerontološki centar, te utvrde stvarne činjenice, te poduzmu neophodne zakonske postupke". 

Dizdarević pojašnjava da se primarno anonimna prijava odnosila na radove na sanaciji krova A objekta Gerontološkog centra, koji se po svemu sudeći popravljao kroz tri postupka nabavki i to - Nabavka pokrenuta Odlukom o nabavci radova na hitnoj sanaciji dijela ravnog krova KJU "Gerontološki centar" Sarajevo broj: 14-2114/20 od od 17.11.2020. godine.

"Odluka o nabavci ne korespondira sa Ugovorom broj: 14-2114/20 od 26.11.2020. godine. Koliko shvatam ova nabavka je imala za cilj da otkrije ili da popravi dio krova objekta i da na takav način zaustavi prodiranje vode sa istog u objekat, što se očigledno nije desilo, jer je usljedila druga nabavka, pa ostaje nejasno zbog čega je isplaćen iznos od 2.541,83 KM sa PDV-om ponuđaču u predmetnom ugovoru? Pored navedenog želim da mi se dostavi Zahtjev za dostavu ponuda , te na koje je adrese isti upućen, odnosno na koji način je ispitano tržište u skladu sa članom 5. Pravilnika o postupku direktnog sporazuma, te da li su ispoštovani principi propisani članom 3. Zakona o javnim nabavkama BIH? Također, želim da mi se dostavi izvještaj o izvedenim radovima ukoliko isti postoji, jer je očigledno da je zaključak ponuđača ZONA 50 da je potrebno zamijeniti čitav krov, interesuje me na koji način se došlo do takvog zaključka i kojim metodama je ispitano prodiranje vode sa krova?", stoji u zastupničkom pitanju.  

 

Dizdarević podsjeća da, nakon što nije došlo do zaustavljanja prodora vode u objekat, rukovodstvo pokreće novi postupak Nabavka hitnih radova na rekonstrukciji krova i sanaciji dijelova Prihvatilišta zahvaćenih prokišnjavanjem u KJU "Gerontološki centar" Sarajevo.

"Prema mojim saznanjima radi se o privremenom rješenju postavljanja najlona na krov da bi se spriječilo prodiranje vode i uključivanje struje u samom objektu, u čemu se uspjelo. Dokumentacija nije dostupna na Portalu javnih nabavki Kantona Sarajevo, iznos koji je plaćen po ovom osnovu je nevjerovatnih 5.123,99 KM sa PDV-om ponuđaču Topcon doo Sarajevo. Pitanje bi bilo zbog čega je izabran ovaj ponuđač po ovoj cijeni i također da mi se dostavi Zahtjev za dostavu ponude na koje adrese je isti otišao, odnosno dokaz da je tržište ispitano i da su ispoštovani principi propisani članom 3. Zakona o javnim nabavkama BIH? Rukovodstvo nakon toga pokreće Pregovarački postupak bez objave obavještenja o nabavci te Ugovor broj: 14-2284/13 od 15.12.2020. godine opet dodjeljuje ponuđaču Topcon doo Sarajevo u vrijednosti 115.020,07 KM sa uračunatim PDV-om. Interesantno je da se rukovodstvo suprotno Zakonu o javnim nabakma odlučilo na Pregovarački postupak bez objave obavještenja o nabavci, jer kako je gore navedeno prodor vode u objekat je zaustavljen postavljanjem najlona na objekat i puštanjem struje u isti, čime su se izgubili uslovi za provođenje gore navedenog postupka kako je propisano članom 21. stav 1. tačka d. Zakona o javnim nabavkama. Želim da mi se dostavi kompletan izvještaj o provedenim radovima po ovom postupku, koji materijali su korišteni i u kojoj količini, kao i svi drugi troškovi vezani za sanaciju krova Objekta B. Pored navedenog želim da mi se dostavi dokaz o istraženom tržištu, ako ga je bilo i na koji način se došlo do ponuda u skladu sa odredbama člana 3. Zakona o javnim nabavkama.? Zbog čega se rukovodstvo odlučilo na avansno plaćanja polovine ugovorenog iznosa, ako to nije princip po kojem se nabavljaju usluge izvođenja radova?", zahtjeva zastupnica Dizdarević.

Ona tvrdi da je dobila i pritužbu da je rukovodstvo nabavilo sistem video nadzora sa pratećom opremom za potrebe KJU "Gerontološki centar" Sarajevo Ugovor broj: 14-191- 4/20 od 10.02.2020. godine, bez da je prije navedene nabavke konsultovalo Agenciju za zaštitu ličnih podataka.

"Direktorica je postavila kameru na način da snimaju ulaze u kancelarije i da su snimci dostupni na njenom mobilnom telefonu, te da iste često koristi za obračunavanje sa radnicima. U skladu sa navedenim postavljam pitanje da li su ovi navodi tačni, te ako jesu zbog čega se na ovakav način troše sredstva budžetskih korisnika? Uzimajući u obzir presudu Suda BiH u identičnoj situaciji broj: S1 3 U 014576 14 U od 06.10.2015. godine, koja u potpunosti dokazuje nezakonito postupanje i neracionalno trošenje budžetkih sredstava. Pored navedenog kriterij za dodjelu ovog ugovora je najniža cijena, pa me interesuje na koji način ste došli do najviše cijene? Običnim istraživanjem tržišta dolazi se do nevjerovatne informacije i to:

- Mrežni video rekorder košta 836,76 KM 

- 04CH Mrežni POE Snimač DS-7604NI-K1/4P cijena 194,35 KM 

- DS-2CD1121-I,Dome kamere-IP cijena 142.52 KM (sa PDV-om) 

- Swich DS-3E0318P-E-M cijena 545,69 KM

- PoE i Switch uredjaji,

DS-3E0109P-E-M 169,23 KM 

Zastupnica Naše stranke dalje pojašnjava da ovdje nisu uračunati sitni dijelovi poput kabla, sajle i ostalog, na tu cijenu dodajemo maksimalno 500 KM, što bi u konačnici iznosilo 2.388,55 sa PDV-om.

" Dok se gore navedena roba platila po višestruko većim cijenama od tržišnih i to 7.004,90 sa PDV-om. Pored navedenog želim da mi se dostavi Zahtjev za dostavu ponuda , te na koje je adrese isti upućen, odnosno na koji način je ispitano tržište u skladu sa članom 5. Pravilnika o postupku direktnog sporazuma, te da li su ispoštovani principi propisani članom 3. Zakona o javnim nabavkama BiH?", napisala je Dizdarević.

Dizdarević odgovore očekuje od  KJU Gerontološki centar, Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice te Ureda za borbu protiv korupcije i kontrolu kvalitete i Vlade KS. 

TOPCON firma iz Sarajeva je, prema našim saznanjima, u vlasništvu Elvisa Topčagića, i bavi se izgradnjom zgrada. 

B.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti