Dizel jeftiniji za 15 feninga

03.09.2015. 08:49 / Izvor: Glas Srpske
Dizel jeftiniji za 15 feninga

Cijena nafte na svjetskom tržištu pala je prošlog mjeseca na najniži nivo u posljednjih šest i po godina, a na radost vozača, taj trend počeli su da prate i vlasnici benzinskih pumpi u RS.

Na benzinskim pumpama u Srpskoj dizel je juče bio jeftiniji i do 15 feninga nego proteklih dana, dok benzini nisu znatnije pojeftinili.

Cijena nafte na svjetskom tržištu pala je prošlog mjeseca na najniži nivo u posljednjih šest i po godina, a na radost vozača, taj trend počeli su da prate i vlasnici benzinskih pumpi u RS. Ipak, znatniji pad primjetan je uglavnom kod dizela, dok su cijene benzina tek simbolično snižene.

Predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS Drago Đukić kazao je da pumpe koriguju cijene u skladu sa svojom politikom.

"Na osnovu parametara koji su u posljednje vrijeme bili prisutni, odnosno cijene nafte na svjetskom tržištu koje su snižene i kursa dolara uslijedile korekcije cijena i na našem tržištu. Njihov raspon zavisi od svake pumpe pojedinačno", rekao je Đukić.

Na benzinskoj pumpi "Super petrol" u Banjaluci cijena dizela od ponedjeljka je niža za 15 feninga i sada iznosi 1,75 KM, dok su benzini sniženi za svega jedan fening. Benzin 95 košta 1,89, a cijena benzina 98 je 2,04 KM po litru.

Cijene su snižene i na benzinskim pumpama "Nešković" iz Bijeljine, a razlikuju se u zavisnosti od lokacije pumpe. Tako u Bijeljini evrodizel košta 1,69, dok je u Banjaluci snižen na 1,75 KM. U "Neškoviću" su potvrdili da su korekcije cijena počele krajem avgusta, a posljednja je bila u ponedjeljak ujutro.

"Pretposljednjeg dana avgusta cijena dizela u Banjaluci je sa 1,90 snižena na 1,77 KM po litru, a od ponedjeljka košta 1,75 maraka. Benzin 95 sada košta 1,89 i on je jeftiniji za jedan fening, dok je kod benzina 98 zadržana stara cijena od 2,05 KM", kazali su u "Neškoviću".

Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović kaže da bi, po njihovim računicama, litar goriva trebalo da košta  1,72 KM.

"To pokazuje naša analiza koju smo radili na bazi cijena koje smo imali 2008. godine kada je barel nafte koštao 147 dolara. Tada je cijena bezolovnog benzina kod nas bila 2,29 KM po litru. Očigledno je da još ima prostora za sniženje, ali dosta toga zavisi i od rafinerija jer su pumpe samo dio lanca", kazao je Petrović.

Svjetsko tržište

Cijene nafte pale su tokom jučerašnjeg trgovanja u Aziji jer su najnoviji podaci ukazali na slabljenje prerađivačke aktivnosti u Kini. Američka "laka" nafta za isporuku u oktobru pojeftinila je na 47,70 dolara za barel, dok je cijena sirove nafte "brent" pala za 1,46 dolara, na 52,69 dolara.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti