Djevojčice u Goraždu ruše predrasude

28.10.2020. 14:24 / Izvor: Akta.ba
Djevojčice u Goraždu ruše predrasude

Srednja stručna škola Džemal Bijedić Goražde upisala je novu generaciju učenika/ica prerađivača/ica plastike.

Srednja stručna škola „Džemal Bijedić“ Goražde upisala je novu generaciju učenika/ica prerađivača/ica plastike. Odjeljenje je sastavljeno od 19 učenika/ica, što je u odnosu na prethodnu godinu, kada ih je bilo 15, značajno pojačanje. Iako u našem društvu preovladavaju predrasude da su stručna zanimanja za dječake, 10 upisanih djevojčica na ovaj smjer u potpunosti je demantiralo ovakve tvrdnje barem u gradu na Drini.

Jedna od djevojčica koja se na prvu zaljubila u ovaj smjer je Medina Adilović, koja je za školu i ovaj smjer saznala putem medija: "Odmah mi se učinio interesantnim i odlučila sam da se upišem. Čula sam da se dosta učenika iz prethodne generacije zaposlilo po završetku škole. To mi je bio jedan od značajnih motiva“. Druge škole nije uzimala u razmatranje, budući da je ovo bio njen prvi izbor.

U svemu tome podržali su je roditelji i prijatelji. "Moji roditelji od samog početka su bili saglasni. Savjetovali su me da se trudim, da budem marljiva u školi i na praksi kako bih usvojila što više potrebnih znanja. Prijatelji, iako nisu bili informisani o tome šta radi prerađivač/ica plastike maksimalno su podržali moju odluku“, kaže i dodaje kako nije dobijala komentare da je ovo isključivo smjer za dječake.

U budućnosti planira ostati u BiH i usavršavat se u poslu za koji se školuje. Odabir ovog posla smatra pravom i iskrenom odlukom.

"Svim djevojčicama bih poručila da se raspitaju o školi, a onda da odluče da li je to nešto što bi mogle raditi. Jako je bitno da znaju da je ovo zaista perspektivan smjer, kada govorimo o našem gradu i našoj državi“, poručila je.

Direktor Srednje stručne škole “Džemal Bijedić” Sedin Hadžimusić ističe kako je škola veoma zadovoljna upisom u školskoj 2020/21.

"Što se tiče prerađivača plastike imat ćemo jedno interesantno odjeljenje, gdje će do izražaja doći dualno organizovani sistem obrazovanja. Nadamo se da će se praktična nastava nastaviti obavljati u kompanijama sa područja našeg kantona, a takođe veliku pomoć u realizaciji  praktične nastave dao nam je GIZ pružajući podršku školi uručivanjem savremene mašine za brizganje plastike. Škola posjeduje stručan, mlad i obučen kadar za rad na savremenim tehnologijama, tako da će učenici ovog zanimanja imati jednu od najsavremenijih radionica“, rekao je Hadžimusić.

"PREVENT COMPONENTS" d.o.o. Goražde i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH implementiraju u okviru develoPPP.de programa projekat „IDEAL- Poboljšanje i razvoj obrazovnog sistema za plastičare/ke u Bosni i Hercegovini“.u okviru develoPPP.de programa. Navedeno razvojno partnerstvo se realizuje u ime Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

U okviru projekta podržana je izrada standarda zanimanja za zanimanje „prerađivač/ica plastike“. Nastavni plan i program za ovo zanimanje, koji je kao takav najsavremeniji u Bosni i Hercegovini, primjenjuje se od školske 2019./20. godine. Plan i program je odobren od Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Srednja stručna škola „Džemal Bijedić“ Goražde jedina u BiH nudi zanimanje prerađivač/ica plastike.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti